Gündem Örtülü imar affı mı?

Örtülü imar affı mı?

Paylaş
Örtülü imar affı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kaçak ve ruhsatsız binalara "güçlendirme hakkı" vermek için harekete geçti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olası Marmara depremine karşı güçlendirme çalışmalarına hız verdiklerini açıkladı. Kaçak ve ruhsatsız binalara da deprem güçlendirme çalışmaları yapılabilmesi için yeni bir çalışma başlattıklarını belirten Topbaş özetle şöyle konuştu

"Bu binalar ruhsatları olmadığı için güçlendirilemiyor. Bununla ilgili af sayılmayacak bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunu Meclise kanun tasarısı olarak teklif edeceğiz.

İstanbul’da 1 milyon 600 bin binanın yüzde 60-70’inde imara aykırı durumlar yaşanıyor. Bu binaların bir kısmı kendi parsellerinde ve ruhsatlı olarak inşa edilmiş ama daha sonra imara aykırı eklemeler yapılıyor.

"GEÇİCİ KULLANIM HAKKI VERECEĞİZ"

O zaman da güçlendirme için ruhsat alınamıyor. Ama bu binalarda insanlar oturmaya devam ediyor. Bu binalara geçici kullanım belgesi verilmesi için hazırlığımız var.

Buradaki mevcut yapıların ekonomik ömürleri bitene kadar, vatandaşların kullanmakta olduğu yapılara bir geçici kullanım izni vermek ve iskan harcının belli bir kısmını almak suretiyle, bu yapıları kullanım belgeli hale getirmek ve böylece yapılarında güçlendirme yapmak isteyenler rahatlıkla belge, ruhsat alabilecekler.

İŞYERLERİ İÇİN DE YAPILACAK

Ruhsatsız iş yerleri de böylece çalışma ruhsatı alabilecek. Bina ekonomik ömrünü bitirdiğinde yeniden yapılmak istendiğinde, mevcut plandaki imar neyse onu yapabilecek. Kaçak katı ve her türlü ilave yapmış olanlar ile farklı şekilde konumlandırılmış binalar için de bu uygulama düşünülebilir.

"TÜM TÜRKİYE İÇİN GEÇERLİ OLABİLİR"

Bu konunun örtülü af olarak değerlendirilmesi yanlış olur. Bu binalar arasında deprem riski taşıyan birçok bina var. Vatandaş binasını güçlendirmek istiyor, belediye hiçbir şekilde buna ruhsat veremez. Çünkü belediyenin kayıtlarında bu binaların imara aykırılıkları var.

Bu kanun tasarısı bütün Türkiye için geçerli olabilir. Bu İstanbul’a özel olmaz. Buna siyasilerimiz ne der, partilerimiz nasıl bakar bilemiyorum. Bir teknik adam olarak ben bu tasarının doğru olduğunu düşünüyorum.

Başka türlü riskli binayı güçlendirip, kullanıma devam ettiremezsiniz. Ya diyeceksiniz ki yık binanı imara uygun yap, veya riskine kendin katlan.