Ekonomi Örtülü ödenek çoştu

Örtülü ödenek çoştu

Paylaş
Örtülü ödenek çoştu

Başbakanlık, nereye harcandığı açıklanamayan örtülü ödenekten 2010'un ilk 6 ayında 225 milyon 400 bin lira harcadı

225 milyon lirayı aştı

Haberin Devamı

Başbakanlık, 2010’un ilk 6 ayında örtülü ödenekten 225 milyon 400 bin lira harcadı. 2009’un ilk 6 ayında bu ödenekten harcanan para 205 milyon 814.7 bin TL olmuştu. Geçen yılın aynı dönemine göre örtülü ödenekten harcanan para 19 milyon 585 bin lira arttı.

Başbakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı raporuna göre Başbakanlık bütçesi bu yıl geçen yıla göre yüzde 118’lik artışla 4.3 milyar liraya çıktı.

Kuruluş sayısı artmış

İlk 6 aydaki artışa gerekçe olarak, para transferi yapılan kuruluş sayısındaki artış gösterildi. 2010 bütçesinden Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Kredi ve Yurtlar Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türkiye Yatırım ve Destek Ajansı ve TRT’ye para transferi yapıldı.

Haberin Devamı

Yüzde 45’i harcandı

Raporda, 2010 Ocak-Haziran döneminde Başbakanlık’a ayrılan bütçenin yüzde 45’ine karşılık gelen 1 milyar 809 milyon 869 bin TL’sinin harcandığı belirtildi. Raporda temmuz-aralık dönemine ilişkin beklentiler ve hedeflerle, bütçenin 2010 yılının sonundaki gerçekleşme tahminlerine de yer verildi. Başbakanlık bütçesinin yıl sonu gerçekleşme tahmini 4 milyar 210 milyon 806.7 bin TL öngörüldü.

Devletin menfaati için kullanılıyor

5018 sayılı yasada örtülü ödenek şöyle tanımlanıyor: “İstihbarat ve savunma hizmetleri, milli güvenlik ve yüksek menfaat itibarının gerekleri, siyasi, sosyal, kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerde kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulur. Bu amaçlar dışında, kişisel harcamalar ve siyasi parti için kullanılamaz. Ödeneğin kullanma yeri, gideri kimin yapacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağını Başbakan belirler. Örtülü ödeneklere ilişkin giderler Başbakan, Maliye Bakanı ve ilgili bakanın imzaladığı kararnameye göre gerçekleştirilir ve ödenir.”