Beden Sağlığı Oruç tutarken enerjik kalmanın yolları

Oruç tutarken enerjik kalmanın yolları

Paylaş
Oruç tutarken enerjik kalmanın yolları

Oruç tutarken gün içinde ve günün ilerleyen saatlerinde düşen enerjinizi yerine getirecek birbirinden faydalı öneriler...

Oruç tutarken nasıl enerjik olunur?

Ramazan ayında en büyük sorununuz enerji düşüklüğü ise artık bu sorundan kurtulabileceksiniz. Yapılan araştırmalara göre gün içinde oruç tutmaya bağlı bir biçimde, açlık ve susuzluk nedeniyle ortaya çıkan enerji düşüklüğü sorunu kişinin beslenme düzeninde yapacağı değişiklikler sayesinde ortadan kalkabiliyor. İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı’nın oruç tutan kişiler için verdiği önerilere birlikte göz atalım.

Özellikle çalışan kişiler dikkatli olmalı

Ramazan ayı devam ederken oruç tutmak özellikle çalışan kişiler için çok daha zorlayıcı bir hale geliyor. Tüm gün yaşanılan susuzluk ve açlık kişide dikkat eksikliğine neden olurken, kan şekerinde ve fiziksel performansta da düşüklükler meydana gelebiliyor. Bu sebeple ağır şartlar altında çalışan kişilerin Ramazan ayında çok daha dikkatli olmalı.

Oruç tutan kişiler mutlaka sahura kalkmalı

Prof.Dr. Birsel Kavaklı’ya göre oruç tutan kişilerin yaptığı en büyük yanlış sahura kalkmamak. Ramazan ayında yeterli ve dengeli bir biçimde beslenebilmek için sahura kalkmak büyük bir önem taşıyor. İftarda oruç hafif bir çorba ile açılmalı sonrasında ise yemeğe bir anda yüklenilmeden hafif bir akşam yemeği şeklinde devam edilmeli. Sahurda ise meyve ve sebze ağırlıklı olacak biçimde kahvaltı yapmak daha uygun bir menü olabilir.

Şerbetli ve yağlı tatlılar sağlık sorunlarına neden olabilir

Düşen enerjinizi yükseltmek için tatlıya yöneliyorsanız, bunu bir daha düşünün. Tatlının enerji vermek yerine fazla kalori ve kiloya neden olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra birçok zararı daha bulunan şerbetli ve yağlı tatlılar sindirim sisteminizde de çeşitli sorunlara neden olabilmekte. Bunun için günlük tatlı ihtiyacınızı ufak porsiyonlarda güllaç ya da bir-iki top dondurma ile gidermeyi tercih edebilirsiniz.

Pekmez enerji veriyor

Oruç tutan ve çalışmak zorunda olan kişiler enerjilerini yükseltmek için bir porsiyon erik ya da kiraz tüketimi yapabilir. Enerjiyi yükseltmek için daha etkili bir çözüm arayanlar için ise doğal bir mucize olan pekmez tavsiye ediliyor. Sahurda bir miktar pekmez tüketerek tüm gün enerjinizi yüksek tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

Gündüz uykusu kan şekerinizin düşmesini engelleyecek

Oruç tutan kişilerde açlığın etkisiyle gün içinde uykusuzluk meydana gelebilir. Çalışan kişilerin öğle aralarında kısa bir uyku ile enerjilerini yükseltmesi mümkün olacak. Öğle arası alacağınız kısa bir uyku hem kan şekerinizin düşmesini önleyecek hem de enerjinizi yüksek tutacak bir etken olacak.

Kronik rahatsızlığı olanların oruç tutması sakıncalı

Kronik bir rahatsızlığınız varsa oruç tutmanız sakıncalı olabilir. Oruç tutmanın neden olduğu sağlık sorunları kronik rahatsızlığı olan kişilerde yüksek derecelerde meydana gelebilir. Özellikle migren, epilepsi, şeker, kanser,hipertansiyon gibi sağlık sorunları olan kişilerin oruç tutarken çok daha dikkatli olması gerekiyor.

İftar ile sahur arasında maden suyu için

Oruç tutan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu günlük sıvı alımı. Özellikle çalışma alanı fiziksel güce dayalı kişilerin günlük belirli bir miktarda su içmesi hayati önem taşıyor. Oruç tutarken ihtiyacınız olan sıvıyı iftar ile sahur saatleri arasında alabilirsiniz. İftar sonrası her saat başı bir bardak su içerek günlük ihtiyacınız olan sıvı miktarını tamamlayabilirsiniz. Uzmanların günlük sıvı alımı için önerdiği diğer bir ürün ise doğal maden suyu. Faydaları saymakla bitmeyen maden suyunu iftardan sonra günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı