Kültür - Sanat Oslo - Bangkok hattında kirli ve kanlı bir aksiyon
Paylaş
Oslo - Bangkok hattında kirli ve kanlı bir aksiyon

Norveçli polisiye yazarı Jo Nesbo, ünlü dedektifi Harry Hole’u bu kez Bankok’a uzanan bir serüvenin içine atıyor

Sevim GÖZAY/ sevimgozay@yahoo.com

Norveç’in ünlü asi dedektifi Harry Hole ile fuhuşun başkenti Bangkok’a uzanıp kötülüğün inlerine giren adrenalin dolu bir maceraya hazır mısınız? Norveçli polisiye yazarı Jo Nesbo’nun “Hamamböcekleri” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle çıktı. Ve şöyle başlıyor; “Bu kitapta bahsi geçen kişi ve olayların gerçek kişiler ve olaylarla ilgisi yoktur. Gerçek bu kitaptakinden çok daha tuhaftır.”
Bangkok’ta esrarengiz bir cinayete kurban giden Norveç büyükelçisinin başına gelen uluslararası felaketin sebebi ortaya çıkarılmalıdır. Ancak büyükelçi bir randevuevinde sırtından bıçaklanmış vaziyette bulunduğu içindir ki, bu skandalı kimseye ama hiç kimseye duyurmadan çözmek gerekmektedir.

Aykırı cinayet masası dedektifi Harry Hole, Down sendromlu kız kardeşinin cinsel saldırıya uğradığı dava sonuç alınmadan kapandığından beridir iyice şirazeden çıkmıştır. “Görev başındayken içmiyorum” kuralını “içkiliyken çalışmıyorum” evresine taşımış haldeki ‘alkolik’ dedektif öte yandan öyle mesleki şöhrete sahiptir ki, ne kadar riskli olursa olsun bazı çok gizli görevler için ondan daha iyi seçenek yoktur. Dünyanın diğer ucuna yollanması gerekse bile.

Takvim yapraklarını çevirir gibi

7 Ocak Salı günü başlayan macera günbegün bir takvimin yapraklarını çevirir gibi ilerler bu kitapta.
Tayland’da çok çocuklu fakir bir ailenin kızı olan Dim, randevu evine verildiğinde –paranın büyük kısmı babasına gönderilmek üzere-, on beş yaşındadır. Yıllar zor ama hızlı geçer. Söylenen o ki, büyükelçinin ölü bulunduğu odada buluşmak üzere menüden seçtiği kız Dim’dir. Olayı çözmek üzere görevlendirilen nev-i şahsına münhasır dedektif Hole on dört saatlik bir uçuşun sonunda Bangkok’a iner ve 24 Ocak Cuma gününe dek sürecek olan deli bir kovalamaca başlar.
Hava kirliliği, aşırı nemli yüksek sıcaklık, bunlara bağlı astım yaygınlığı, İstanbul’a rahmet okutan çılgın trafik sorunları, Tayland, Çin, Vietnam mutfaklarının satır arası ipuçları derken Tayland’da yaşayan Norveçlilerin gizemleri ve ülkenin ‘turistik’ seks, uyuşturucu, pedofili şebekeleri ile döviz ve inşaat simsarları dört bir koldan ortaya saçılmaya başlar. Çok uluslu, çok karakterli, girift ve hayret verici kültürel farklarla dolu kanlı bir akışa kapılır okuyucu böylece.

Burnundan kıl aldırmayan karakterler

Öte yandan mangoları olgunlaştıran mango yağmurları kadar naif ve kırılgan bir duygusal iklim iz sürer öyküde gizli gizli. Tüm soğukkanlı sertliğe ve gürültüye rağmen acı elle tutulacak kadar belirgindir. Burnundan kıl aldırmayan yaralı karakterler her yanda, namlular ve hainler ise pusuda.
Çevirisini Can Yapalak’ın yaptığı Hamamböcekleri Jo Nesbo’nun Türkçeye kazandırılan sekizinci kitabı.


Hamamböcekleri
Jo Nesbo
Çeviri: Can Yapalak
Doğan Kitap
392 sayfa

Haberin Devamı