Eğitim - Kariyer ÖSYM’nin ‘hata’dan istifa eden ikinci başkanı oldu

ÖSYM’nin ‘hata’dan istifa eden ikinci başkanı oldu

Paylaş
ÖSYM’nin ‘hata’dan istifa eden ikinci başkanı oldu

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, kurumun ‘hata’ nedeniyle istifa eden ikinci başkanı oldu. Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 2010’da KPSS’de soruların önceden sızdırıldığının ortaya çıkması üzerine istifa etmişti

MÜYESSER ÜNAL / POSTA

Geçen ay yerleştirme puanlarının hesaplanmasında bu ay ise yerleştirme sonuçlarında hata yapan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) tarihinde ikinci istifa önceki gün geldi. “Yöneticiler hatalarının sorumluluğunu üstlenir” diyen ÖSYM Başkanı Ömer Demir bir basın toplantısı ile istifa ettiğini açıkladı.



ÖSYM Eski Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 2010 yılında KPSS’de soruların önceden sızdırıldığının ortaya çıkması üzerine istifa etmişti. Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM adayların ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın dikkate alındığını açıklayarak özür dilemiş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise geçen hafta yaptığı açıklamada kurum hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

2010’dan bugüne ÖSYM hataları

● 2010 KPSS 500 kişinin birden tam puan alması soruların sınav öncesi çalındığı iddialarına neden oldu. Sınav birincileri arasında evli çiftler, kardeşler ve arkadaşlar olunca YÖK sınavın ‘Eğitim Bilimleri’ kısmını iptal etti. 2016’da Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavı da iptal edildi.

● 2011 YGS Sorular üzerinde şifreleme yapıldığı ve soruların cemaate yakın kişilere servis edildiği iddiası ortaya çıkmıştı.

● 2012 KPSS 2012 KPSS’de netlerinin beklediği gibi gelmediğini iddia eden birçok aday tepkisini dile getirdi, ÖSYM’ye itiraz dilekçeleri yağdı. Yaklaşık 7 bin kişinin cevap kağıdının sıralamaya alınmadığı da öne sürüldü.

● 2013 LYS Beş adayın cevap kâğıtları kayboldu.

● 2015 YGS Kopya çekildiği, bazı adayların sınava cep telefonu ile girdiği iddia edildi.

● 2016 LYS Kimya testinde 2011’deki sınavda olduğu gibi bir şifre olduğu ve doğru cevapların bu şifreyi çözerek bulunabildiği iddia edildi. ÖSYM Başkanı Ömer Demir, kimya sorularında yaşanan şifrelemeyi, olmaması gereken bir tesadüf olarak değerlendirmişti.

● 2017 LYS ÖSYM, 2017-LYS sonuçlarında üç gün sonra hata yaptığını açıklamış, bazı adayların puanlarının yeniden hesaplandığını duyurmuştu. Bu hata, yaklaşık 2 milyon adayın başarı sırasını değiştirmişti.

LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi hesaplamasında da hata yapıldı. Sonuçların açıklanmasından sonra ÖSYM tarafından hesaplama hatası yapıldığı duyuruldu. Yapılan güncelleme sonrası, bin 110 adayın yerleştiği program değiştirilirken, daha önce üniversiteyi kazandığı ilan edilen bin 499 aday yeni durumda herhangi bir programa yerleştirilemedi. Daha önce bir bölüme yerleşemeyen bin 628 aday ise yapılan düzeltme sonrası bir programa yerleştirilmiş oldu.

Haberin Devamı