Huban Ayşem Otel gibi kitapçı
HABERİ PAYLAŞ

Otel gibi kitapçı

Paris’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Shakespeare & Company adlı kitapçıdır. Kitap okuma alışkanlığınız olmasa bile Seine Nehri kıyısında, Notre Dame Katedrali’nin karşısında bulunan bu eski kitapçı dükkanında, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin nasıl ağırlandığını görmelisiniz. 1951’den beri aynı yerde olan dükkan, televizyon kanalı CNN’in 2009’da hazırladığı ‘Dünyanın en güzel 10 kitapçısı’ listesinde. İçeri girdiğinizde saman kağıt kokusu sizi esir alacak... Her boş alanın kitapla dolu olduğu dükkanda her tür eser bulunuyor. Üst katta büyüklü küçüklü çalışma alanlarının, daktiloların, yatakların, lavaboların, konaklayanların bıraktığı notların, hatta bir piyanonun olduğunu görürsünüz. Amatör yazarların hikayelerinin her hafta okuma günlerinde görücüye çıktığı bir kitapçı burası. Kurucusu Amerikalı George Whitman. İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’dan Paris’e gelmiş, bir daha da gitmemiş. Paris’teki ilk yıllarında Saint Michel’de kiraladığı ucuz otel odasının duvarları kitaplarla dolup taşınca bugün ünlü bir şair olan dostu Lawrence Ferlinghetti’nin tavsiyesiyle dükkan açmaya karar vermiş. Bugünkü dükkanın küçük bir bölümünü daire olarak kiralamış. Zamanla büyüyen kitapçının her köşesine bir yatak koymuş ve genç yazarları ağırlamaya başlamış. Bir günlük çalışma karşılığı dükkanda yatan genç şairler, yazarlar sayesinde kitapçıdaki yataklarda 50 bin’den fazla kişi yatmış. Aralarında Henry Miller, Lawrence Durrell, Allen Ginsberg ya da Anais Nin gibi ünlü isimler var.

Haberin Devamı

Başlangıçta kitabevinin adı ‘Le Mistral’miş. Ama George Whitman, hayranı olduğu Sylvia Beach ölünce ona ithaf ederek dükkanının adını ‘Shakespeare&Company’ olarak değiştirmiş. Sylvia Beach ilk bağımsız kitabevinin sahibiymiş ve Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, George Antheil, Man Ray ve James Joyce gibi isimleri tanırmış.

Bugün 97 yaşında olan George Whitman’ın kızı Sylvia yönetiyor kitapçıyı. Dünyanın her köşesinden gelen yazarları ağırlayan kitapçı yeni ve ikinci el kitaplar satmakla kalmıyor, eserleri ödünç de veriyor. Dükkan 37, Rue de La Bucherie 75005 adresinde.

Haberin Devamı

Fransızca ikinci el kitap arayanların uğraması gereken adresler:

- Mona Lisait; 7 Boulevard Bonne Nouvelle 75002

- Gibert Jeune; 4-5 Place Saint Michel 75005

- Gibert Joseph; 26-34 Boulevard Saint Michel 75006

Sıradaki haber yükleniyor...
holder