Beden Sağlığı Otizm ne demek? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi

Otizm ne demek? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi

Paylaş
Otizm ne demek? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi

Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Birçok medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü otizm ile ilgili farkındalık mesajları yayınlıyor ve paylaşıyor. Türkiye’de gerçekleşecek etkinliklerden biri de 'Mavi Işık Yak' Kampanyası. Peki otizm ne demek, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi ne? İşte cevabı...

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konuya ilgi çekebilmek için 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’ne dair paylaşımlar yapılıyor. Kamuoyundaki farkındaılğı artırmak için ülkemizde de ‘Mavi Işık Yak adlı bir kampanya yürütülüyor. Peki Otizm Farkındalık Günü'nün tarihçesi ne ve otizm ne demek?

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'ne tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çeşitli derneklerin ve kuruluşların desteğiyle dikkat çekiliyor. Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören 'Mavi Işık Yak' kampanyası (Light It Up Blue) bu yıl Türkiye'de de gerçekleştirilecek. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak. Ayrıca sosyal medya üzerinden de#otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar paylaşılacak.

OTİZM NEDİR?

Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Otizm; bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir. Diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülmektedir.



Nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk olan otizmin (veya otizm spektrum bozukluğu) belirtileri erken çocukluk dönemine, 0-3 yaş arasına dayanıyor. Bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülse de neden ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.

Otizm, otistik spektrum hastalıkları da denilen yaygın gelişimsel bozuklukların birçok türünden biri. Otizmin Asperger sendromu gibi diğer yaygın gelişimsel bozukluklarla karıştırılması da mümkün. Diğer bozuklukların da otizme benzer belirtileri olabiliyor. Türkiye'de 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ TARİHÇESİ

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl “Otizm Farkındalık Ayı” olan nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı