Ferhan Kaya Poroy Oto koltuksuz çocuk arabaya binemeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Oto koltuksuz çocuk arabaya binemeyecek

1 Haziran itibariyle içinde çocuk bulunan arabalarda oto koltuğu zorunlu hale geldi. Buna göre boyu 1.35’ten kısa, ağırlığı da 36 kilonun altındaki çocuklar için mutlaka uygun oto koltuğu bulunacak. Peki ama hangi yaşa hangi oto koltuğu kullanılmalı?

Çocuklar en değerli varlıklarımız. Bu yüzden de güvenlikleri her şeyden önemli. Türkiye gibi trafik kazalarının çok yaşandığı bir ülkede çocukların otomobilde seyahat ederken güvende olmaları gerekiyor. Geçmişte oto koltukları belli bir süre kullanılıyor, sonra da arabalardan çıkarılıyordu. Ancak 10 gün önce Türkiye’de Avrupa Birliği yasaları uyum çerçevesinde Yeni Trafik Yönetmeliği’ni yürürlüğe koydu. Buna göre içinde çocuk bulunan araçlarda oto güvenlik koltuğu bulundurulması artık zorunlu. Ayrıca emniyet kemeri bulundurulması gereken araçlarda da boyu 1.35’den kısa ve 36 kilonun altındaki çocuklar için de ağırlıklarına uygun oto koltuğu kullanılacak. Bu kurallara uymayanlar yapılan trafik kontrollerinde 55 TL’den başlayan para cezaları ödeyecek. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarına göre, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaralanma ve ölüm nedenleri arasında otomobil kazalarına sıkça rastlanıyor. Güvenli bir oto koltuğu kullanıldığı zaman otomobil kazalarından ölümler yüzde 80 oranında azalıyor.

Haberin Devamı

Hangi yaşa hangi koltuk?

Küçük bebekler: Yeni doğan tipi öne ve arkaya doğru bakabilen oto koltukları tercih edilmeli. Çocuklar 1 yaşını doldurunca ya da 10 kiloya ulaşıncaya kadar arkaya bakan oto koltukları kullanılmalı.

Okul öncesi dönem: Bu dönemde çocuklar için seçilen oto koltuklarının ayarlanabilir olması gerekiyor. Ayrıca öne bakan araç koltukları kullanılmalı.

Okul dönemi: Bu yaş grubu çocuklarda emniyet kemeri uygun hale gelen kadar destek koltuğu ile emniyet kemeri birlikte kullanılmalı.

Büyükler: 13 yaşına kadar olan çocukların mutlaka emniyet kemeri kullanması gerekiyor. Oto koltuksuz çocuk arabaya binemeyecek 1 Haziran itibariyle içinde çocuk bulunan arabalarda oto koltuğu zorunlu hale geldi. Buna göre boyu 1.35’ten kısa, ağırlığı da 36 kilonun altındaki çocuklar için mutlaka uygun oto koltuğu bulunacak.

Haberin Devamı

OTO GÜVENLİK KOLTUĞU ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT!

-0-12 yaş arası taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.
-Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin.
-Çocuğunuza oto koltuğu alırken değerlendirmede tek kriteriniz güvenlik olsun. Onun hayatını kurtaracak olanın; koltuğun deseni ya da rengi değil, gelişmiş güvenlik teknolojisi olduğunu unutmayın.
-0-12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.  Hava yastığı olan koltuklara kesinlikle araba güvenlik koltuğu bağlamayın.
-Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.
-Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalışın.
-Hangi çocuk oto koltuğunu kullanacağınızın çocuğunuzun tartısına bağlı olduğunu unutmayın.
-Koltuğun arabanıza ve kullanılacak olan diğer arabalara uygun olup olmadığını kontrol edin.
-Kullanım kılavuzunu önceden özenle okuyun ve saklayın.
-Yola çıkacağınız her defasında koltuğun doğru şekilde bağlı olup olmadığını kontrol edin. Koltuk gereksiz boşluk olmaksızın sağlamca bağlı olmalı.
- Her yolculuk esnasında çocuğunuzun kemerlerinin sağlamca bağlı olmasını ve diğer yolcuların da kemerlerini bağlamalarını sağlayın.
-Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda yerinden alın.
-Hiçbir zaman kaza geçirmiş olan bir çocuk koltuğunu kullanmayın; kemerleri aşınmış ya da yırtılmış olan bir koltuğu kullanmayın.
-Kullanılmış olan bir oto koltuğunu ne satın ne de satın alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder