Gündem Otomobil fiyatına güvercin!

Otomobil fiyatına güvercin!

Paylaş
Otomobil fiyatına güvercin!

Otomobil fiyatına güvercin!

Osmanlı sultanlarının, kendilerine has, mükemmel ırk geliştirme isteği sonucu, melezleme çalışmalarıyla geliştirilen ve kanaryadan küçük gagaları, bir tüy veya telekte en az iki, üç renkli desenleriyle dikkati çeken "Hünkari" cinsi güvercinin yavrusuna 2 bin, yetişkinine 20 bin lira değer biçiliyor.

Haberin Devamı

İzmir Güvercin Sevenler Derneği Başkanı Lütfi Kaşatan, güvercinlerin Türkiye’de en çok beslenen evcil hayvanlardan olduğunu ifade ederek, her üç kişiden birinin güvercin beslediğini kaydetti.

Güvercin bakımının profesyonellik gerektirdiğini belirten Kaşatan, güvercinlerin doğru ortamlarda, vitamini ve yemi doğru zamanda verilerek bakılmasının önemli olduğunu söyledi. Kaşatan, güvercinlerin insanlara bulaşıcı hastalıklar taşımadığını vurgulayarak, "Dünya genelinde 2654 güvercin ırkı var. Bunlardan 150’ye yakını ülkemizde. Şebab Taklacı, Selanik, Saya, Hünkari bunlardan bazıları. Ülkemizde güvercin besleyenlerin sayısı oldukça fazla" dedi.

-SIFIR OTOMOBİL DEĞERİNDE-

Güvercinlerin ırkına göre, bin lira ile 20 bin lira arasında değişen fiyatları olduğunu söyleyen Kaşatan, en pahalı ırklardan birinin "Hünkari" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kaşatan, Hünakri’nin Osmanlı sultanlarının, kendilerine has, mükemmel ırk geliştirme isteği sonucunda, melezleme çalışmalarıyla yüzyıllar süren çabalarla geliştirildiğini ifade ederek, şunları anlattı:

"Osmanlı’dan sonra Avrupa’da da yayılmaya başlayan Hünkari, kafa ve gaga yapısı, desenleriyle, kuyruk yapısıyla çok nadide bir ırk. Kanaryadan küçük gagaları, bir tüy veya telekte en az iki, üç renkli desenleriyle dikkati çekiyor. Osmanlı sultanları, yabancı misafirleri onurlandırmak için Hünkari hediye edermiş. Halkın da bu ırkın yetiştirmesi yasaklanmış.

Yetişkin bir Hünkari 20 bin lira değerinde. Tabi bunlara ticari bir öge olarak bakmamak lazım. Hobinin getirisi, ticareti olmaz. Elbette bu kuşlar da çoğalıyor. Gagalarının kısalığı nedeniyle kendi yavrularını besleyemediklerinden yedek anneleri besliyor. Yavruları da 2 bin lira değerinde."

-FİYATI ŞAŞIRTTI-

Hünkari’nin fiyatıyla ilgili tahminlerde bulunan vatandaşlar ise güvercinin değerini öğrendiğinde şaşırdı.
Vatandaşlar 350 lira ile 5 bin lira arasında tahminlerde bulundu. Bazı vatandaşlar,"O fiyata güvercin alacak kadar zengin olmadığını" söylerken, bazıları da bu güzellikte bir güvercin o fiyatı hak ettiğini, imkanı olsa almak isteyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Halil Şahin / AA