Tamer Heper Otopark ortak
HABERİ PAYLAŞ

Otopark ortak

Haberin Devamı

Üç bloktan müteşekkil bir siteyiz. Bazı ortak tesislerimiz var ancak her bloğun da kendine ait tesisi var. Şimdi bir bloğun asansörü bozulmuş, masrafına diğer iki bloğun da katılması isteniyor. Bu ortak tesis midir? Diğer bloğun kat maliklerinin katılması gerekir mi? Ortak otoparkımız da var ama ben kullanmıyorum. Buna ait masrafa katılmam gerekir mi? ● Ö.G.

Bu soru o kadar çok okuyucumu ilgilendiriyor ki, benzer bir soruya çok yakında yanıt verdiğim halde bu soru için bir daha konuya açıklık getirmekte yarar gördüm. Birinci olay asansör.

Birlikte yaşamda kural şu; blok yapılardaki ortak giderler bloktaki bağımsız bölüm maliklerini ilgilendirir. Her bloğun kendi kat malikleri vardır, her bloğun kendi yönetimi vardır, bunlar kendi problemlerini kendi içlerinde çözerler.

Dolayısı ile bloğun kendi asansörünün arızası kendi içinde çözülür. Asansör arızası için asansörün bulunduğu bloktaki bağımsız bölüm malikleri kendi aralarında para toplayarak onarımı yapar. Diğer bağımsız bölüm maliklerinin ödeme sorumluluğu yoktur.

Geleyim ortak alan olan otoparka. Otopark bir bloğun ortak alanı değil, tüm blokların ortak alanıdır. Bu yere ait gider tüm bağımsız bölüm malikleri arasında paylaştırılır. Burada genel kural, ‘kat malikleri ortak alanı kullanmadığını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını beyan ederek ortak gideri ödemekten kaçınamazlar’ şeklindedir.

Yani komşu bloğun asansör giderine katılmayacaksınız ama ortak alan olan otoparka ait gidere katılacaksınız. Bu ortak yaşamın kuralıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder