Dünya Otunbayeva görevine başladı

Otunbayeva görevine başladı

Paylaş
Otunbayeva görevine başladı

Otunbayeva görevine başladı

Kırgızistan’da referandum yoluyla cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenen geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, yemin ederek görevine başladı.

Bişkek Konser Salonunda düzenlenen törende Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, seçildiğine ilişkin mazbatasını verdiği Otunbayeva’yı Kırgızistan Cumhurbaşkanı ilan etti.

27 Hazirandaki referandumda kabul edilen yeni anayasaya el basan Otunbeyeva da, Kırgızistan devleti ve halkın refahı için dürüst, şeffaf ve açık olacağına, ülkenin çıkarlarını koruyacağına, yasaları gözetleyeceğine, demokratik ilkeleri izleyeceğine dair yemin etti.

Kırgızistan Milli Marşının okunmasının ardından da bir konuşma yapan Otunbayeva, "Kırgızistan halkının, 5 yıl içinde 2 devrim yaşamasından büyük ders alması gerektiğini", 7 Nisanda kutsal bir hedef için canını veren 86 kahramanın isimlerinin asla unutulmayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Otunbayeva ülkenin güneyindeki trajik olaylara değinerek, "Ne yazık ki, Oş ve Celalabad eyaletlerinde kara güçler yüzünden suçsuz insanlar öldü. Biz güçlü ve sabırlı olmalıyız. Yakınını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Allah yardımcınız olsun. Devlet olarak yaraların çabuk sarılmasında büyük çaba sarf edeceğine söz veriyorum. Evi olmayanlara kışa kadar mutlaka ev yapılacak. Biz kardeş halklarıyız. Bu ’Alatoo’ topraklarında birlik içinde yaşamak bizim kaderimizdir" dedi.

Otunbayeva, Kırgızistan’ın bundan sonra devrimden evrime geçmesi gerektiğini ifade ederek, referandum yoluyla kabul edilen anayasanın ülkenin evriminde büyük rol oynayacağına inandığını belirtti.

Kırgızistan halkının, yönetimde kendisinin egemen olduğunu yakında göreceğini kaydeden Otunbayeva, Kırgız devletinin temelinin bugün yeniden halk tarafından atıldığını söyledi. Otunbayeva, internet ve uzay çağında Kırgız halkının göçebe kültüründen utanmaması gerektiğini, ayrıca kendisi için bir sistem anlamı taşıyan demokrasi yolundan sapmayacağını vurguladı.

Otunbayeva, yeni iktidarın tüm siyasi güçlerle işbirliğine, farklı görüşe, ifade özgürlüğüne, insan haklarının korunmasına, fikir rekabetine ve dürüst diyaloğa hazır ve açık olduğunu, ancak Kırgızistan halkının ve siyasi partilerin de desteğine ve anlayışına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Roza Otunbayeva, devletin ülkenin her bir vatandaşın refahı için çalışacağını, sosyal bir devlet haline geleceğini ve milli ekonomiyle kalkındırılacağını belirtti.

Yaklaşık yarım saat süren cumhurbaşkanlığı yemin törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, geçici yönetimin yetkilileri, yerel ve kamu yöneticileri, yazarlar ve bilim adamları, yabancı devletlerin büyükelçileri ve misyon şefleri katıldı.

Haberin Devamı