Ekonomi ÖTV artışı şarap üreticisini öldürüyor!

ÖTV artışı şarap üreticisini öldürüyor!

Paylaş
ÖTV artışı şarap üreticisini öldürüyor!

ÖTV şarap üreticilerinin sağlığını bozdu... Vergiler yükseldikçe stres arttı, 2010'da 4 şarap üreticisi öldü

Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner, şarabın da payını aldığı ÖTV zammına ilişkin olarak tahsilat zorluğu ve artan üzüm fiyatlarından kaynaklı zaten borç içinde çalışan şarap üreticilerinin morallerinin iyice bozulduğunu söyledi. Güner, “2010 senesinde Türkiye'de 4 tane şarap üreticisi vefat etti. Bu arkadaşlarımız vergi, satışlar, borçlar derken sıkıntıdan öldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şarap üreticileri alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammına sadece isyan etmedi, artık vergi borcunu banka kredisiyle ödemeye çalışan üreticinin artık sağlığının da bozulduğuna dikkat çekti.

'TÜKETİCİYE YANSITAMIYORUZ'

Konuyla ilgili DHA'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, “Söyleyecek bir kelime bulamıyorum. Kemal Unakıtan Maliye Bakanı ‘Sektörü kayıt içine ÖTV inecek' demişti. Tüm bunlar havaya uçtu. Daha önce şarapta ÖTV 1.75 TL'den 1.95'e çıkarak zam yüzde 20'yi bulmuştu, şimdi de 2.44 TL oldu. Türkiye'de vergi alınacak başka sektör yokmuş gibi akaryakıt ve alkoldeki vergilerde sürekli artış oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Katma değeri yüksek ürün üreten şarap ve alkol üreticilerinin sadece iç piyasaya hizmet etmediğine dikkat çeken Güner, “2010 senesinde 4 tane şarap üreticisi vefat etti. Bu arkadaşlarımız vergi, satışlar, borçlar derken sıkıntıdan öldü. İnsanların hepsi stres içinde çalışıyor. Her vergi yükü ağır bir yük getiriyor ve tüketiciye yansıtamıyoruz, tahsilat da yapamıyoruz. Zaten şarap üreticisi borç içinde çalışıyor” dedi.

İNSANLAR ÖLÜRKEN ÖTV'DEN BAHSEDİYOR

Vefat edenlerin Yazgan Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yazgan'ın babası Atilla Yazgan, Aral Şarapları'nın sahibi Osman Aral, Küp Şarapları'nın kurucusu Hasan Altıntaş ve Tekirdağ Mürefteli Erdoğan Özden olduğunu belirten Güner, “Yazgan şarapları burada. Onlarla 60 senedir hem dost, hem rakibiz. Osman Aral her dakika beraber çalıştığımız, derneği birlikte kurduğumuz bir ağabeyimiz. Yaşadıkları stresleri bize de iletiyorlardı, her sohbetimizde şarabın vergisi mutlaka geçiyordu. Bu vergi yükü artık üreticiyi strese sokuyor ve sağlığını etkiliyor. Bu üzücü konuyu konuşmayayım diyorum ama artık insanlar ölürken bile ÖTV'den bahsediyor” diye konuştu.

VERGİ İÇİN BANKA KREDİSİ ALIYORUZ

Şarap üreticileri olarak her vergi artışında sıkıntılarını anlattıklarını belirten Güner, “Şarap üreticilerimiz sektörün sıkıntılarından bunalmış durumda. Vergiler peşin alınıyor ama şarabı 60-90 gün vadeli satıyoruz. Vergiyi ödeyebilmek için bankalardan kredi kullanıyoruz. Şimdi vergi affı çıkarıyorlar. O zaman biz neden bu kadar külfet altına giriyoruz? Biz de ödemez taksitlendirirdik. Dürüst vatandaşlar bu şekilde enayi yerine konulmamalı, adalet bu olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

BİR KOYUNDAN İKİ POST ÇIKARTILIYOR

Güner, üzüm fiyatlarındaki yüzde 30 ila yüzde 50'lik artış ile zaten maliyetlerinin arttığını vurgulayarak “Üstüne ÖTV zammı geldi. Hammadde ile uğraşırken, ÖTV artışı ile verginin de KDV'sini ödüyoruz. Bir koyundan iki post çıkmaz ama Türkiye'de çıkartılıyor. Şu anda bu maliyetlerle birlikte şarap fiyatı hemen artmaz, ama orta vadede yüzde 20-25 arasında bir artış bekliyoruz” bilgisini verdi.

ÖDÜLE KARŞILIK VERGİ Mİ?

Aynı zamanda Sevilen Şarapları'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Güner, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük resmi şarap yarışması olan Viyana Şarap Yarışması'nda üç altın iki gümüş madalya kazanmalarının mutluluğunu tam olarak yaşayamadıklarına da işaret ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu hafta yönetim kurulu üyemiz Enis Güner Avusturya'ya ödül almaya gidecek. Ödüle karşılık vergi ile mi mükafatlandırılıyoruz? Bunu düşünmemiz lazım. Sadece biz değil birçok firma ödüller alıyor, Türkiye'nin adını duyuruyor, biz içerde nelerle uğraşıyoruz? Zaten şarabın asıl tüketicisi turistler. Biz bu anlamda da bir tanıtım yapıyoruz ama karşılığını maalesef alamıyoruz.”

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)