Ekonomi Oy açıklamak yanlış

Oy açıklamak yanlış

Paylaş
Oy açıklamak yanlış

İstanbul Sanayi Odası Başkanı, referandumla ilgili görüş açıklamanın doğru olmadığını söyledi

Görüş açıklama baskısı

12 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan, iş dünyası örgütlerini kast ederek ‘Bitaraf olan bertaraf olur’ (Tarafsız olan saf dışı kalır) demiş, ardından bazı bakanlar da iş dünyasına görüşlerini açıklama tavsiyesinde bulunmuştu.

Referandumla ilgili konuşma baskısı altında kalan örgütlerden İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) başkanı Tanıl Küçük, oy tercihi açıklamanın yanlış olacağını söyledi.

Üyeleri etkilememeli

Tanıl Küçük, ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ raporunu açıkladığı toplantıda, referandum tartışmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Tanıl Küçük, “Sivil toplum kuruluşlarının tüm üyelerini bağlayan bir oy tercihini dile getirmeleri kanaatimizce doğru değildir” dedi.

Tanıl Küçük, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin öncelikli görevinin, temsil ettikleri kesimlerin taleplerini dile getirmek olduğunu kaydetti.

Oy mahremiyeti vardır

Tanıl Küçük konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hepimizin bireysel hayatını ve toplumsal hayatı doğrudan ilgilendiren Anayasa gibi önemli bir konuda, sivil toplum kuruluşları elbette içerikle ilgili fikirlerini beyan edebilir.

Ancak tüm üyeleri bağlayan bir oy tercihini dile getirmek kanaatimizce doğru değil. Zira oy kullanmak, sistemin özünü oluşturan, en temel bireysel haktır. ‘Gizli oy, açık sayım’ kuralı, verilen oyun mahremiyetine gösterilen saygının bir gereği.”

Kurumsal tavır değil

Referandum sürecinde, üyelerin tek tek kişisel tercihlerini açıklayabileceklerine işaret eden Tanıl Küçük, bunun da bireysel bir hak olduğunun altını çizdi.

Tanıl Küçük, “Ancak oda yönetimi olarak, odamız adına, herhangi bir tercih telkininde bulunmanın, üyelerimizin bireysel iradesini gölgeleyebileceği düşüncesindeyiz” dedi. Tanıl Küçük, böyle bir yaklaşımın, İSO’nun bugüne kadar ortaya koyduğu kurumsal tavır ve anlayışla da uygun düşmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı