Gündem Oy kullanırken bunlara dikkat edin

Oy kullanırken bunlara dikkat edin

Paylaş
Oy kullanırken bunlara dikkat edin

Türkiye 24 Haziran’da hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri için sandık başına gidiyor. Yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen 180 bin 896 sandıkta oy kullanacak. Bu seçim pek çok ilki de içinde barındırıyor. Peki bu ilkler nedir? Oylarımızı nasıl kullanacağız? Hepsini sizin için derledik.

Hazırlayan: Mehmet Coşkundeniz

Haberin Devamı

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

■ Oy kullanma işlemi tüm Türkiye’de saat 08.00’de başlayacak, 17.00’de bitecek.

■ Saat 17.00’de sandık başında bekleyen varsa, oy atmalarına izin verilecek.

■ Nerede oy atacağınızı bilmiyorsanız www.ysk.gov.tr internet adresine girip hemen öğrenebilirsiniz.

■ Sandığa giderken yanınıza mutlaka geçerli bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı vb.) alın.

■ Pusulada ve zarfta mühür olup olmadığını kontrol edin. Pusula ya da zarf mühürsüzse itirazınızı oy verme bölümüne gitmeden önce yapmalısınız.

■ Oy atma bölümüne girerken kesinlikle cep telefonunuzu yanınıza almayın.

■ Oy kullandıktan sonra seçmen listesini imzalayın.

■ Sandığınızdaki oy sayımını izleme hakkınız var. Ancak sandık kurulunun işini engellerseniz dışarı çıkartılırsınız.

Haberin Devamı

Oy kullanırken bunlara dikkat edin

İŞTE SEÇİMİN İLKLERİ...

YENİ SİSTEM

16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ilk kez sandık başına gidiyoruz. Bir başka deyişle bu, yeni sistemin ilk seçimi olacak.

OY PUSULALARI

Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Seçmene iki ayrı oy pusulası verilecek. Oy pusulalarından biri cumhurbaşkanlığı diğeri milletvekilliği için olacak. İki oy pusulası tek zarfa konulup sandığa atılacak.

600 MİLLETVEKİLİ

16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği gereği, milletvekili sayısı 600’e çıktı. Seçime 8 parti katılıyor (Oy pusulasındaki sırasıyla; AK Parti, MHP, HÜDA PAR, Vatan Partisi, HDP, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti).

İTTİFAKLAR

Yeni anayasa ittifaklara da olanak sağladı. Buna göre; AK Parti ve MHP ‘Cumhur İttifakı’nı, CHP, Saadet ve İYİ Parti ‘Millet İttifakı’nı oluşturdu. Seçmen hem partilere hem de ittifaklara oy verebilecek.

SEÇİM BARAJI

Seçim barajı yine her parti için yüzde 10. Ancak; ittifak içindeki partiler yüzde 10 oy alamasa bile, ittifakları yüzde 10’u geçtiğinde barajı aşmış sayılacak. Böylece oy oranına göre milletvekili çıkartabilecek.

Oy kullanırken bunlara dikkat edin

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Oy pusulasındaki sıralarına göre adaylar şunlar: Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek. Bir adayın seçilebilmesi için ilk turda yüzde 50’den fazla oy alması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayları anayasa gereği milletvekili adayı olamadı.

Haberin Devamı

SEYYAR SANDIK

Bu seçimde ilk kez ‘seyyar sandık’ uygulaması yapılacak. İlçe seçim kurullarının oluşturduğu seyyar sandık kurulu, yataktan kalkamayacak derecede hasta olanların evlerine giderek oy kullanmalarını sağlayacak. Yatağa bağlı 17 bin 258 seçmene 303 sandık götürülecek.

ENGELLİ SEÇMENLER

668 bin 106 engelli, 75 yaş üzeri 2 milyon bin 244, seçmen var. Yüksek Seçim Kurulu daha önceki seçimlerde ortaya çıkan kötü görünümleri engellemek için bu kez tüm engellileri ve yaşlıları oy verme merkezlerinde giriş katında bulunan sandıklara yönlendirdi.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI

Seçmen bilgi kağıtları adreslere gönderildi. Oy vermek için buna gerek yok. Geçerli bir kimlik kartı yeterli. Ama seçmen bilgi kağıtları, cumhurbaşkanlığı seçimi 8 Temmuz’daki ikinci tura kalırsa, o seçimde de geçerli olacak. Yani 24 Haziran’daki seçimden sonra seçmen bilgi kağıtlarını atmayın.

Haberin Devamı

1.5 MİLYON İLK OY

18 yaşını dolduran 1 milyon 571 bin 73 genç ilk kez bu seçimde oy kullanacak. Yurt içindeki seçmenlerin yüzde 50.46’sı kadın, yüzde 49.24’ü erkek. Yurt dışında da ilk kez oy kullanacak 79 bin 709 seçmen var.