Siyaset Oy ve Ötesi'nden açıklama var
Paylaş
Oy ve Ötesi'nden açıklama var

46 il ve 173 ilçede sandık başına giden Oy ve Ötesi, 55 bini aşkın gönüllüsüyle seçimlerin güvenli ve kanunlara uygun bir ortamda yapılmasına katkıda bulundu

Toplam seçmen oyunun üçte birine doğrudan temas eden gönüllüler, 180 bin 894 sonuç tutanağını Oy ve Ötesi’nin oy sayımı sağlama yazılımı T3’e yüklediler.

2015 Genel Seçimlerine dair değerlendirme raporunu kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşacak olan Oy ve Ötesi platformu, sandık güvenliği ve seçim süreçlerine dair çalışmalarını sürdürecek.

Türkiye’de sandık güvenliği ve seçim süreçlerine dair bilincin artması için çalışmalar yürüten, bu amaçla demokrasinin temel ayağı olan seçim süreçlerine katılmak isteyen vatandaşlar için bir çatı olmak üzere kurulan, bu doğrultuda katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, istekli vatandaşların seçim hakkında bilgilenmeleri ve isteklilerin siyasi partiler adına müşahit olarak bilinçli şekilde görev yapabilmeleri için faaliyet gösteren Oy ve Ötesi platformu, Türkiye’nin 7 bölgesinde, 46 il ve 173 ilçedeki 55.000’in üzerindeki gönüllüsüyle 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulundu.

ÖNCEKİ SEÇİME ORANLA ÇOK DAHA KALABALIK BİR KİTLE


Önceki seçimlere kıyasla çok daha geniş bir gönüllü ağı oluşturmayı başaran Oy ve Ötesi, seçim öncesinde düzenlediği ayrıntılı eğitimler ve buluşmaların yanı sıra, sunduğu hızlı bilgi akışı ile sandık seferberliğinin tüm ülkeye yayılmasına önayak oldu.

HATADAN CAYDIRAN GÖNÜLLÜ AĞI

7 Haziran günü bölge sorumluları, ilçe sorumluları, bina sorumluları, avukatlar ve sandık sorumlularından oluşan Oy ve Ötesi gönüllüleri, Türkiye’nin birçok noktasında kanunsuz işlemleri ve hataları tutanaklarla kayıt altına alarak usulsüzlüklere karşı caydırıcı bir rol oynadılar. Oy ve Ötesi, sonuç itibariyle seçimlerde kullanılan oyların 1/3ünün usulüne uygun bir süreçten geçerek kullanıldığından emin oldu. 7 Haziran Genel Seçimlerine yönelik ayrıntılı bir değerlendirme raporunu ilk 48 saat içerisinde farklılıklardan etkilenen siyasi partilerle itiraz süreleri dahilinde paylaşan Oy ve Ötesi, raporun detaylı sonuçlarını da akabinde kamuoyu ve gönüllüleriyle paylaştı. Oy ve Ötesi’nin sandık kurullarından gerek gönüllüleri gerekse siyasi partiler aracılığıylaelde ettiği toplam 180.894 seçim tutanağı, Türkiye Tutanak Teyit (T3) adı verilen yazılıma girildi. Türkiye'deki 174.400 sandıktan 128.620'sinin T3 ve Resmi sonuç karşılaştırması yapıldı.

SONUÇ: T3 ve resmi sonuçlar karşılaştırmasında genel toplama etkisi olacak bir sapma tespit edilmedi.

Toplam sandık sayısının %74'üne, yani 128.620 sandığa ait sonuç tutanağı içindeki 34 milyon geçerli oy, T3 aracılığıyla resmi sonuçlarla karşılaştırıldı. Hem Oy ve Ötesi gönüllüleri hem de siyasi partiler aracılığıyla elde edilen tutanaklar T3 gönüllüleri tarafından üçlü doğrulama sisteminden geçerek okundu. Yüksek Seçim Kurulu'nun SEÇSİS sistemiyle yaptığı sonuç girişlerinin, T3 ile karşılaştırılması neticesinde bulunan potansiyel farklar, parti ve il bazlı olarak bakıldığında bindelik oranlarla ifade edilebilecek ölçüdeküçük oranlara işaret ediyor.

34 milyon üzerinde geçerli oy toplamı üzerinden yapılan karşılaştırmada, yüzde hesabıyla, AKP için %0.052, CHP için %0,001 MHP için %0.01, HDP için %0.003 fazla ve SP için %0.017 eksik oy farkı tespit edilmiştir.

Oy ve Ötesi bu karşılaştırma neticesinde elde ettiği tüm detaylı değerlendirmeleri söz verdiği saatlerde tutanaklarla itiraz hakkı bulunan siyasi partiler, gönüllü ağı ve kamuoyu ile internet sitesi üzerinden paylaştı: http://oyveotesi.org/7-haziran-2015-genel-secim-sonuc-degerlendirmeleri/

“Sahip çıktığımız zaman çarkları iyi işleyen bir seçim sistemimiz var; gelecek seçimlerde de sandık güvenliğiyle ilgili katkılarımızı sürdüreceğiz. ”

Seçimlerdeki gönüllü katılımını değerlendiren Oy ve Ötesi Ekibi şunları söyledi: “55.000’in üzerindeki Oy ve Ötesi gönüllüsü 7 Haziran günü seçimlerin kanun ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesi için çok büyük bir çaba ve özveri sergiledi. Sistemin işleyişini ortaya çıkardı, seçim sistemine sahip çıktı. Özgüvenli duruşları, sakinlikleri, uzlaşmacı ve çözüm odaklı tavırlarıyla sandık kurullarının önemli bileşenleri haline gelen tüm gönüllülerimize, çağrı merkezimize, güvenimize güven katan avukat gönüllülerimize ve seçim gününün işleyişine katkıda bulunan tüm resmi sandık görevlilerine, tarafsız ve bağımsız duruşumuza anlayış ve saygıyla yaklaşarak bize destek olan siyasi partilere en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz. Oy ve Ötesi gönüllüleri, gösterdikleri bu insanüstü çabayla demokrasinin en büyük şenliği olan seçim süreçlerine katılma haklarını kullanmış ve seçimlerin şeffaf ve adil olarak gerçekleşmesine büyük katkı sağlamışlardır. Oy ve Ötesi, gönüllü sayısını sürekli olarak artırarak bundan sonraki seçimlerde de vatandaşların seçimlerin adil ve şeffaf şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaları için üzerine düşen görevi yapmayı sürdürecektir.”

Haberin Devamı