Cumartesi Postası Oyun oynarken yaralanırsa...

Oyun oynarken yaralanırsa...

Paylaş
Oyun oynarken yaralanırsa...

Baharın gelmesiyle çocukların parklara daha çok çıkması, hareketin artması sonucu oyun kazaları daha çok görülüyor. Peki böyle bir durumda ne yapılmalı? İşte cevabı...

Özellikle bahar ve yaz aylarında çocuk parklarındaki merdivenlere, oyun aletlerine çocukların parmaklarını sıkıştırdığını söyleyen Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu bu konuyla ilgili bilgi verdi...

Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu şöyle anlattı: Çocuklar merdivenlerden inerken sıçrıyorlar, koşuyorlar, onların bu hareketli halleri kazalara neden olabilir. Ayrıca evde bazı yerlere çocuk parmağını kaptırabilir. Çocuğa ne kadar söyleseniz de dinlemez. Çocukların kemikleri de, damarları da küçük olduğu için işler daha zorlaşır. Toplardamarlar çocuklarda zayıftır. Mikrocerrahide zorlanma olur.

Yazın özellikle çocuklar oyun parklarında, sokaklarda bu tür kazalara çok fazla maruz kalır. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden temiz bir torbanın içine kopan parçayı koyarak hastaneye gelmek gerekir. İçinde buz kabı olan bir torbanın üzerine konulursa en iyisi budur. İmkan varsa çok acil mikrocerrahi bölümü olan bir hastaneye gidilmeli. Bir parmağın, bacağın ya da herhangi bir uzvun koptuğunda takılıp takılmayacağına ancak cerrah karar verir. Cerrah da çıplak gözle karar veremez. Damarların mutlaka mikroskopla incelenmesi gerekir. Çıplak gözle doktorun bakıp kesinlikle karar vermemesi gerekir.

Çocuklar arasında oyun sırasında, ani kapı kapatmalarda kapıya sıkışma veya merdivenlerden atlayarak inme sırasında merdiven trabzanın demirleri arasına parmakların sıkışması şeklinde oluşan kopmalar şeklinde karşımıza çıkar. Kırsal kesimde çocukları balta, bıçak gibi kesici aletlerden uzak tutmak gerekir. Özellikle iki küçük kardeş odun kesmede büyüklerini taklit etmeye çalışırken bu tür kazalar çok oluyor. Biri odunu tutmakta diğeri balta ile kesmeye çalışıyor. Balta büyük kardeşin kontrolsüz hareketi ile odunu tutan küçük kardeşin parmaklarına inebiliyor, parmak kopabiliyor.

6 SAAT İÇİNDE HASTANEYE GETİRİN

Kopan organın uygun şartlarda hastaneye getirilmemesi durumunda doktorlar için çok kıymetli olan süre konusunda bir kayıp söz konusu olur. Bunun telafisi yoktur. Kopan uzuvların yerine dikilmesinde zamana karşı yarış söz konusudur. Bu zamanı uzatan en önemli faktör ise kopan organın usulüne uygun soğutulmuş şekilde nakledilerek hastaneye ulaştırılmasıdır.

Ulaşım sırasında hastane mutlaka bilgilendirilmeli, hastanın durumu hakkında bilgi verilerek onların da gerekli hazırlıkları yapmasını sağlamak gerekir. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır; ameliyatın başarısı belirlenen zaman limitleri içinde kansız kalan organın kanlandırılmasına bağlıdır.

Hazırlayan: Ferhan Kaya Poroy

2

Haberin Devamı