Serra Ababay Oyun terapisi
HABERİ PAYLAŞ

Oyun terapisi

Haberin Devamı

Çocukların aksine, yetişkinler kendilerini sözcüklerle ifade ederler. Yetişkinler için bile, bazı konularda sözcükleri kullanmak zor olurken, çocuklardan da aynı dili kullanmalarını beklemek haksızlık olur.

İşte oyun terapisi buradan yola çıkarak, çocukları kendi ait oldukları yer olan “oyun” içerisinde güçlendirmeyi hedefler. Oyun terapisinde, oyuncaklar sözcükler, oyun ise konuşulan dildir.

★ ★ ★

Bu terapi tekniği, çocukların duygusal zorluklarının çalışıldığı, oyunu çocuğun yönlendirdiği, terapistin ise ortaya çıkanları anlamlandırdığı bir tekniktir.

Bu yaklaşım ile çalışılan bazı konular; kaygı, öfke, boşanma, korkular, kıskançlıklar ve özellikle travmalardır. Aileler çoğu zaman çocukların “sadece” oyun oynamak için psikoloğa gitmelerini anlamsız bulmakta ve terapistleri “oyun ablası” olarak görme yanılgısındadırlar.

Fakat oyun, her ne kadar sıradan ve çocukların en sık yaptığı davranış olarak görülse de, çocukların bilinçdışına açılan en önemli kapısıdır. Ve terapistler bu yolda ilerlemek için özel olarak eğitim almış kişilerdir.

★ ★ ★

Bu teknikte, terapist, çocuklara hangi duyguları, neden, ne düşünerek yaşadıklarını ve davranışlarının sebeplerini anlamalarında yardımcı olur.

Bunu yaparken, çocukların oynadıkları oyuncakların ve yarattıkları sahnelerin sembolik anlamları üzerinde durulur. Örneğin, sürekli yangınların çıktığı veya canavarların saldırdığı bir evi canlandıran çocuğun, kendi evinde yaşadığı öfkeli veya huzursuz ortama dair ipuçlarını oyun aracılığı ile sunuyor olduğu düşünülebilir.

Elbette her oyun, o çocuğun kendi hikayesi içerisinde yorumlanır ve oyundan çıkan bir anlam tüm çocuklara genellenemez.

★ ★ ★

Çocuklar, terapistin sunduğu güvenli ortamda, gerçek hayatta kaygı, korku veya acı yaratan deneyimlerini tekrar tekrar canlandırabilir.

Özellikle travma yaşamış çocukların bu anları oyuncaklarla canlandırmaları; gerçek hayatı anlayabilmeleri, o anı konuşabilmeleri ve daha işlevsel çözümler bularak, travma ile baş etmelerini sağlar. Daha uzun süreli ve yavaş ilerleyen bu teknikte amaç; çocuğun tüm hayatına katkı sağlayacak uzun vadeli değişimler ve farkındalıklar yaratmaktır.

★ ★ ★

Oyun terapisinin temelini, aslında birçok ailenin kendi evinde sunabileceği bir ortam oluşturur. Oyun oynarken yaratılan güvenli, öğretme kaygısı olmayan, çıkan tüm duyguların kabul edildiği, sadece çocuk ile ilgilenilen, çocuğun merak edildiği ve desteklendiği ortam, anne-babaların çocuklarına sunabilecekleri en değerli aktivitedir.

Her gün 40 dakika oynanan, “Ama o öyle yapılmaz, öyle denmez”leri içermeyen bu özgür oyun, çocuğunuzu yakından tanıma imkanını sunacaktır.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder