Ferhan Kaya Poroy Oyun zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Çok şahane bir haber okudum, sizinle paylaşmazsam olmaz. Haber, Türkiye’nin en çok tıklanan kadın portallarından biri olan eleleonline’da yer alıyordu. Konu; çocuğunuzla bir oyuncağa ihtiyaç duymadan oynayabileceğiniz oyunlar. Bakın neler anlatıyor: Hiçbir oyuncak, çocuğunuzun zekasını sizin onunla oynamanız kadar geliştiremez. “İyi de ben ne oynayacağımı bilemiyorum” diyorsanız, size konuşma becerisini geliştiren, müzik duyusunu artıran, matematiği öğreten, hafızasını güçlendiren ve onu meraklandıran şahane oyun önerilerimiz var. Çocuğunuz 2-4 yaşları arasındaysa onunla oynamanın tam zamanı!

Haberin Devamı

SAYMA: Hayatı boyunca ona lazım olacak ‘sayısal’ yeteneğini güçlendirin.

RENK BİRLEŞTİRME: Legoları bebeğinizin önüne koyarak dört farklı renkten bir şekil yaratmasını isteyin. Rakamı sık sık değiştirin. Örneğin iki yeşil-bir sarı, iki mavi-bir kırmızı gibi. Hata yaparsa pes etmeyin, nasıl yapılacağını anlaması için yardım edin.

SAYI YAZMACA: Farklı renklerdeki birkaç parça oyun hamurunu sosis şeklinde uzun parçalar halinde rulo yapın. Ardından bir kağıda 1’den 10’a kadar rakamları yazın. Şimdi bebeğinizden o rakamları, kağıda bakarak, oyun hamurlarıyla yazmasını isteyin. Dilerseniz ilk tur için ona biraz yardımcı olabilirsiniz. Bu sırada tek renk kullandırarak hafızasını da güçlendirebilirsiniz. “Sarı renk ile 4 yaz” gibi...

BOY ÖLÇME: Bir kartonu keserek yaklaşık 150 santimetrelik bir parça elde edin. Bunu odasındaki duvara yapıştırın. Her ay boyunu ölçeceğinizi söyleyerek her defasında bir işaret koyun. Hem rakamların nasıl arttığını görecek hem de boyu uzadığı için mutlu olacak.

MÜZİK: Müzik bebeklerin de ruhunun gıdası. Haydi birlikte ritmi yakalayıp, dans edin, hayal gücünü geliştirin...

DANS DERSİ: Her duyduğunda hareketlendiği şarkıyla dans etmek çok keyif verir. Çocuğunuzu karşınıza alın ve tıpkı ayna gibi basit hareketlerle yaptığınız figürleri tekrarlamasını sağlayın. Hatta kimi zaman siz onu taklit edin. Dilerseniz ikiniz aynanın karşısına geçerek de dans edebilirsiniz.

EL ÇIRPMACA: Hareketli bir çocuk şarkısı seçin ve ritme uygun olarak alkışlayın. Bunu çocuğunuza da öğretin ve el çırpması için ona yardımcı olun. Ritimleri öğrendikten sonra birazcık daha zor bir şarkıya geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

HAFIZA: Basit oyunlarla çocuğunuzun hatırlama yeteneğini güçlendirebilirsiniz.

NE İZLEDİK? Çocuğunuzla birlikte sevdiği bir programı izleyin. Bu, eğlenceli bir şey de olabilir çizgi film de... Bir süre sonra televizyonu kapatın ve ona izlediklerinden neler hatırladığını sorun. Takıldığı noktalarda ona yardım edin; “Mavi gözlü dev hangi yemeği yiyordu?”gibi...

ANLAT BANA: Şimdi sıra duyduklarını hatırlamaya geldi. Ona ‘Prenses ve Yedi Cüceler’ hikayesini okuyup hatırladıklarını anlatmasını isteyebilirsiniz. Bakalım ne kadarını hatırlayabilecek?

EŞLEŞTİRME: İskambil kağıtlarından birkaç çift ayırarak karıştırın ve yüzlerini ters çevirerek yere yerleştirin. İki kartı çevirip çocuğunuzun aynı olup olmadığını görmesini sağlayın. Benzer olan kartları yakaladığı an kartları yanına verin. Önündeki kartlar çoğaldıkça kazandığını anlasın. Hata yaptığında kapatarak tekrar denemesini isteyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder