Cumartesi Postası Oyuncak seçerken dikkat!

Oyuncak seçerken dikkat!

Paylaş
Oyuncak seçerken dikkat!

Çocukların kişilik ve yetenek gelişimini sağlamak için seçilecek oyuncaklar çok önemli.

Ferhan Kaya POROY

Haberin Devamı

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Aşkın Güra Nemlioğlu oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

- Oyuncak çocukta merak uyandırmalı, kas çalıştırmalı, girişimciliği ve düş gücünü artırmalı. En iyi oyuncak, tekrar tekrar oynamak istediği ve her defasında daha fazla haz aldığı oyuncaktır.

- Oyuncak, çocuğun yaş grubuna göre seçilmeli. 0-2 yaş arası çocuklar tüm duyularını uyaran renkli ve sesli çıngırak gibi oyuncaklardan hoşlanırken, okul öncesi çağda olanlar yaratıcı yönlerini destekleyen her türlü nesneyi ve resim yapmayı sever.

- Aileler, oyuncağın kullanımından kaynaklanan riskleri dikkate almalı. Oyuncağın parçaları sağlam ve zorlamalara dayanıklı olmalı, kenarı ve çıkıntıları fiziksel yaralanmaları en aza indirecek şekilde tasarlanmalı. Ve çocuklar yuttukları parçalarla boğulma riski taşımamalı.

Haberin Devamı

- ‘Avrupa’ya uygun’ anlamına gelen ve gereken güvenlik şartlarını karşıladığını gösteren CE, ithal bütün oyuncaklarda aranan kriterdir. Üretim yeri neresi olursa olsun, üzerinde CE damgası olan oyuncak güvenlidir.

- Pil yerinin kapalı, vidalı ve emniyetli olmasına dikkat edin. Pil kutupları, pil voltajı, DC işareti okunaklı olmalı. Eski ve yeni piller ile alkali, standart ve şarj edilen piller birlikte kullanılmamalı.

- Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olmasına, gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş-yapıştırılmış olmasına özen gösterin. Astım ve alerji riski olan çocuklarda tüylü oyuncaklardan kaçının.

- İlk yaşlarda çocuklar cisimleri ağza götürmeye eğilimlidir. 3 yaşından küçük çocuklara minik parçaları olan oyuncaklar almayın.

- Oyuncağın boyası dökülüyor ya da çok kısa zaman sonra çıkıyorsa çocuğunuzdan uzaklaştırın.

(Bu yazı 20.11.2010 tarihli Cumartesi Postası'ından alınmıştır.)