Cumartesi Postası Oyuncak seçimi çok önemli

Oyuncak seçimi çok önemli

Paylaş
Oyuncak seçimi çok önemli

Oyun ve oyuncaklar çocuğun dünyayı, yaşamı, insanları ve kendisinin dünya içerisindeki konumunu güvenli bir ortamda keşfetmesini sağlayan en önemli araçlar

Haber: Ferhan Kaya Poroy

Haberin Devamı

Oyuncakların aynı zamanda fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişime de büyük katkıları var. Çocukların en sevdiği şeyin oyun oynamak olduğu düşünülürse, doğru oyuncakları seçmek önemli. Uzman Psikolog Özkan Şenol, bu konuda nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı:

Oyuncak seçiminde nelere dikkat etmek gerekir?

Oyuncaklara çocuğun toplum ve çevreyle olan ilişkilerini düzenleyen bir eğitim ve araçlar sistemi olarak bakabiliriz. Oyuncaklar çocukları eğlendirmenin yanı sıra onların yeteneklerini ortaya çıkartarak çok önemli bir eğitim işlevi yerine getirir. Çocuklar, doğru oyuncaklarla renk, boyut, şekil kavramlarını öğrenerek sayısal ve sözel kavramlar hakkında bilgi sahibi olur. Gelişim evreleri boyunca her çocuk oyun oynamaya ve oyuncağa büyük gereksinim duyar. Çocuğun gelişiminin sağlıklı tamamlanabilmesi için bu konu hayati önem taşır.

Haberin Devamı

Her yaş ve cinsiyetteki çocuk açısından doğru oyuncaklarla oyun oynamanın ciddi yararlar sağladığı bilinmektedir. Oyuncaklar, çocuğun doğal yeteneklerini ortaya çıkarabilen ve bu yolla onun eğitimini de sağlayan oyun malzemeleri. O nedenle oyuncaklardaki en önemli özellik bu olmalı. Çocuğun oynarken öğrenmesini kolaylaştıracak ve yaratıcı yönlerine seslenecek türde oyuncaklar olmasına dikkat edilmeli.

Çocuklar için en yararlı oyuncaklardan biri oyun hamurları. Oyun hamurları, çocukların hem yaratıcılığını geliştiriyor hem de eğlenmesini sağlıyor. Aynı zamanda onların üç boyutlu nesneleri kavramalarına, dokunma duygularının gelişmesine, el kaslarının güçlenmesine, el becerilerinin ve hayal güçlerinin boyut kazanmasına da yardımcı oluyor.

Oyun hamuru çocukları nasıl geliştiriyor?

Nasıl bir çocuğunuz olsun istersiniz? Cesur, akıllı, zeki, hızlı düşünen, uyanık, kontrollü, fırsatları iyi değerlendiren... Bu özelliklerin çocuğunda olması, hemen hemen herkesi sevindirir. Ancak bu listede eksik olan bir şeyler var. Hissetme, empati, anlama özelliği ve vicdan duygusu... İşte oyun hamuru gibi oyuncakların çocuk gelişimine en önemli etkisi burada başlıyor. Çünkü çocukta bu tip yetenekleri geliştiren dokunma duygusudur.

Haberin Devamı

Araba, bebek, tabanca gibi oyuncaklarla oynayan çocuklar, aktif ve hırslı olabiliyor ancak empati ve duygusal zeka konularında gelişemiyor. Oysa çocukların ilk iletişim araçları elleridir. İletişim kurmayı elleriyle ve dokunarak öğrenirler. İşte oyun hamurları çocukların gelişiminde bu eksiği tamamlayan en önemli oyuncaklardır. Oyun hamuru, çocukları üretmeye teşvik ediyor.

Çocuk, bu oyuncakla oynamak için hayal gücünü harekete geçiriyor. Yani kendi oyuncağını yapıyor. Oyun hamurları çocuğu sadece zihinsel ve duygusal olarak değil, fiziksel olarak da geliştiriyor. Oyun hamuru özellikle küçük yaşlarda çocukların el kaslarının gelişmesine yardımcı oluyor. Oyun hamuru ile şekiller yaparken ve hamuru şekillendirmeye çalışırken çocuğun el kasları ve el becerisi gelişiyor. Böylece oyun hamuru ile oynayarak büyümüş olan çocuklar okula başladığında diğer arkadaşlarına göre kalem tutarken ve yazı yazarken hiç zorlanmıyor. Aynı şekilde resim yaparken de hayal gücünü el becerisi ile birleştirerek daha başarılı oluyor.

Haberin Devamı

Oyuncak seçerken malzemesi de önemli mi?

Oyuncakların malzemeleri de çok önemli. Küçük parçalardan meydana gelen oyuncaklar tehlikeli. Çocuk yutabilir ya da boğulma riski yaratabilir. Aynı şekilde sivri köşeleri ya da keskin uçları bulunan oyuncaklar da yaralanmasına yol açabilir. Ayrıca oyuncağın yapıldığı malzemeler önemlidir. Sağlığa zarar vermeyen boya ve maddelerden yapılmış olup olmadığına özellikle dikkat etmek gerekir.

Hem çocuğunuza hem de size Çocuklar Disney’in en sevimli kahramanı olan Mickey Mouse’a bayılır. Mickey Mouse ve onun oyun arkadaşları artık çocuklar için hazırlanan Birkenstock’ların terliklerini süslüyor. Mickey ve Minnie’li Birki’s grubu sandaletlere, çocuk büyük herkes bayılıyor. Birki’s grubunun çocuklar için 26-34 numaralar arasında terlik ve sandaletleri var ama siz çocuğunuz ya da yeğeninizinkine özenirseniz 42 numaraya kadar bulabilirsiniz. Oyuncak seçimi çok önemli

Haberin Devamı