Siyaset Özbek: Anayasa paketinin hedefi HSYK
Paylaş
Özbek: Anayasa paketinin hedefi HSYK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa paketinin birinci hedefinin HSYK olduğunun ortaya çıktığını söyledi

Özbek, HSYK'ya gelişinde gazetecilerin çalışmaları sürdürülen Anayasa değişikliği paketine ilişkin sorularını yanıtladı.

Paket netleştikten sonra üzerlerine düşenleri ifade edeceklerini belirten Özbek, şimdilik bir şey söylemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Paketle ilgili bazı ayrıntıların kamuoyuna yansıdığının anımsatılması üzerine Özbek, “Biraz daha netleşsin. Öyle sanıyorum ki sis bulutları dağılıyor. Daha netleşmeye başladı, daha da netleşecek.

Birinci hedefin HSYK olduğu da görüldü, o da belli. Sanıyorum bundan sonra belki bizim de bazı şeyleri ifade etme imkânımız olacaktır” dedi.

HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞTİRİLECEK

13 maddelik taslak pakete göre, HSYK’nın yapısı değiştirilecek. 7 üyesi olan Kurul, 21 üyeli olacak. HSYK, geniş tabanlı temsil esasına göre üç daire şeklinde yapılandırılacak.

HSYK’ye Meclis, üç üye seçecek ve bu seçim nitelikli çoğunlukla yapılacak. Adalet Bakanı ve Müsteşarın HSYK üyeliği sürecek. HSYK’nın atama ve terfi dışındaki kararlarına itiraz edilebilecek.

Aynı olanak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları için de sağlanacak. YAŞ’ın terfi ve atama dışındaki kararlarına da itiraz yolu açılacak.

Haberin Devamı