Zeyno Gürses Özel günler için çok özel bir tarif...
HABERİ PAYLAŞ

Özel günler için çok özel bir tarif...

Özel günlerin en çok sevdiğim tarafı nedir biliyor musunuz? Sevdiklerimle paylaşmak, onları da en az kendim kadar mutlu etmek heyecanıyla lezzetler yaratmaya koyulmaktır. İster doğumgünü, ister yılbaşı, ister herhangi bir kutlama vesilesi bu heyecanı yaşamak için ideal günler olabilir. Bir hafta önce, 2010 adlı yuvarlak bir yeni yıla girmeden önce “işte yine fırsat geldi” diyip, elimi şakağıma koyarak düşünmeye başladım. Klasik beklentiler elbette hindi doğrultusunda olacaktı ama hindi ile geçmiş senelerde türlü maceralar yaşadık. Dolayısıyla ille de kanatlı olacaksa neden bu sefer ‘ördek’ olmasın diye ampullerim bir anda yanmaya başladı. Evet, ördek hazırlayacaktım ama ilk önce ördek bulmam gerekiyordu. Çok uzun sürmeyen araştırmalar sonucu Pekin ördeğini Metro market’te bulabileceğimi öğrendim. Ve ördek macerası böylece başlamış oldu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 35 TL’ye 3 kiloluk donmuş bir Pekin ördeğini sepete attım. Diğer malzemelerim kolay bulunacak cinstendi. Dolayısı ile sebze reyonu işimi gördü. Kök sebzeleri ile sepeti doldurmaya devam edip, taze otlar, sıkma portakal ve de bir şişe sofralık şarapla alışverişi bitirdim. Evde bir tane fırın olduğuna göre iki ördek yapma şansım yoktu, o yüzden yanına muhakkak kolay yoldan doyurucu bir şeyler uydurabilirdim. Nasıl olsa bir miktar ördek suyum artacaktı, onunla yapacağım şöyle leziz bir pilav ördeğin yanına çok yakışırdı. Nihayet mutfağa ulaştığımda saat 17:00’yi vurmuştu. Daha 3 koca saat vardı misafirlerin gelmesine. Bir kadeh Narince-Chardonnay harmanı şarabımı koydum. Bir yandan keyifle yudumlarken bir yandan da malzemeleri hazırlamaya koyuldum.

KURAL 1: Ördek hazırlamaya kalkışırsanız içini bir kasaba temizletmeyi akıl edin. Yoksa hem Amerika’yı baştan keşfetmek zorunda kalabilir, hem de vakit kaybedebilirsiniz. Ördeğin buzlarını çözüp, içini iyice temizledikten sonra içini sıcak su ile güzelce yıkayın.

Hazırlanması için gereken malzemeler:

* 1 yemek kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı taze veya kuru kişniş

* 1 çay kaşığı kimyon

* Taze çekilmiş karabiber

Haberin Devamı

* 3 kg’lik Pekin ördeği

* 1 portakal, ikiye kesilmiş

* 4 dal taze kekik

* 2-3 dal maydanoz

* 1 küçük kırmızı soğan (8 parçaya bölünmüş)

* 12 cl beyaz sek şarap

* 12 cl ördek veya tavuk suyu (tazeden hazırlanması tavsiye edilir)

* 1 havuç

* 1 kereviz sapı

Ve kolları sıvadım...

Tuz, kişniş, kimyon ve biberi küçük bir kapta güzelce harmanladım ve Pekin ördeğimin yüzeyini bu baharat karışımı ile sıvadım. Ördeğimin içini dört parçaya bölünmüş yarım portakal, yine dört parçaya bölünmüş soğan, taze kekik ve maydanoz ile doldurdum. Bu malzemeleri ördeğin arkasından yerleştirebilir ya da daha zor bir yöntem olan göğüs kafesini açmayı deneyebilirsiniz.

KURAL 2: Göğsünü açtığınız ördeğin içini doldurduktan sonra tekrar kapayabilmek için ya fırında yanmayan mutfak ipliği ile dikebilir ya da benim yaptığım gibi sonradan çıkartmak şartıyla zımbalayabilirsiniz. Ayrı bir ufak tencerede ördek suyu yapmam gerekiyordu, o nedenle ördeğimin ayıklanmış parçalarını ve boyun kısmını biraz havuç, kereviz sapı, kekik, tuz ve karabiber ile su eşliğinde kaynattım. Kaynama aşaması bittiğinde yarım bardak sek beyaz şarap ve yarım portakalın suyunu ekleyip ateşin altını azalttım ve pişirmeye devam ettim. Geri kalan soğanları, doğradığım kereviz sapını ve havucu büyükçe bir fırın kabının içini azıcık zeytinyağladıktan sonra serpiştirdim. Baharatlı ördeğimi bunların üzerine yerleştirip 30 dakikalığına 200 derecedeki fırına yolladım. Yarım saat mutfağımda dalga geçtikten sonra fırının kapağını araladım ve muhteşem ördek, şarap ve portakal suyu karışımımı ördeğimin üstüne döktüm.

Haberin Devamı

KURAL 3: İkinci pişirme aşamasında fırının ısısını düşürmeyi ihmal etmeyin. Ördeğim yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca pişerken tek yapmam gereken 15 dakikada bir fırını açıp, ördeğin altında eriyen yağlarla karışan suyu kaşıklayıp göğsünden aşağı tekrar dökmekti. Yarım kase kadar toz şekeri bir kapta, düşük ateşte karamelize oluncaya kadar yavaş yavaş erittim. Yarım kase portakal suyunu, 3 kaşık beyaz şarap sirkesini ve tuzu, erimiş, karamelize şekerime ekledim, altını kıstım ve karıştırdım. Ve gördüm ki karamel çözülmeye başladı.

KURAL 4: Portakal suyu ve sirkeyi şekere karıştırdığınız ilk anda çözülmeyecektir, panik olmayın. Fırındaki ördeğin derisinin güzelce kızarması için fırının sadece üst kısmını 3-4 dakika çalıştırdım ve gördümki ördek muazzam bir renk aldı. Artık ördeğimi yılbaşı için süslemenin zamanı gelmişti. Nefis kokularına dayanmakta zorlanırken derin bir nefes alıp hazırladığım sosu üstüne yedirmeye başladım. O da parlamaya başladı. Yılbaşı ya, süsler bir türlü yetmiyor, biraz da portakal kabuğu rendesi ile devam ettim. Ve son olarak tabii herkes için güzel bir yıl olması dileğiyle sevdiklerimle paylaştım...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder