Ekonomi Özel hastanelere sıkı denetim!

Özel hastanelere sıkı denetim!

Paylaş
Özel hastanelere sıkı denetim!

Gereksiz tahlil yapan özel hastanenin karnesine bakılıp nedeni sorulacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni uygulamasıyla hastanelerin karnesini Medula sistemi üzerinden yayınlayacak. Hastaneler, diğerleriyle yapılan karşılaştırmaları da izleyebilecek. SGK, özel hastanelerin gereksiz tahlil ve tetkiklerinin önüne geçebilmek için “karne” uygulaması başlattı. Medula üzerinden SGK’ya fatura ettikleri kalemleri görecek olan hastaneler, bu yolla denetim altında tutulacak.

Haberin Devamı

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Hasan Çağıl, hastanelerin bilgilerini önceki günden itibaren kendilerine iletmeye başladıklarını belirterek, “Hem ne yaptıklarını geriye dönük olarak görmelerini hem de bizim, yapılan tüm işlemlerden haberdar olduğumuzu bilmelerini istedik” dedi.

DOKTORLAR İÇİN ÇALIŞILIYOR

Çağıl, şöyle devam etti: “Aynı ildeki yatak ile hasta kapasitesi benzeyen hastanelerdeki tahliller, ameliyat sayıları gibi bilgilerin kıyasları da ekranda yer alacak. Diğer hastanelerden çok farklı olan ya da hizmetlerinde ani artış olan özel hastanelere nedenini soracağız. Tabii ki bunun gerekçeleri olabilir. Ancak denetimde olduklarını bilmelerini istiyoruz.” Çağıl, hekimler için de benzer uygulama üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘SGK’nın gördüğünü biz de görebileceğiz’

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, kendi verilerini istatistiksel ve geriye dönük görmenin, sektör açısından faydalı olacağını söyledi. SGK'nın daha önce bu bilgilere zaten sahip olduğunu dile getiren Şengül, “Artık bizim de elimizde bu veriler olacak. Hastane, gerekli ve doğru işlemleri yapıyorsa, burada bir yükseliş olduğunda yapacak açıklaması vardır. Öte yandan hastanenin de gözünden kaçan şeyler olabilir. Ancak bu sistemle aynı ekran içinde hem kendi hastanemize ait bilgileri hem de diğer hastanelerle yapılan kıyasları göreceğiz” dedi.

HABERTÜRK