Ekrem Sarısu Özel inşaatların asgari işçilik primi af kapsamında
HABERİ PAYLAŞ

Özel inşaatların asgari işçilik primi af kapsamında

Soru: Özel inşaat nedeniyle işverene tebliğ edilen asgari işçilik prim borçları Af Kanunu’ndan yararlanıyor mu? Af Kanunu asgari işçilik prim borçlarına ne gibi avantajlar sağlıyor? Yararlanmak için ne gibi işlemler yapılacak? Bu konularda bilgi rica ediyoruz. Mehmet BİCİ Cevap: 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’nin 1’inci mükerrer sayısında yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren, toplumda Af Kanunu veya Torba Yasa olarak tanımlanan 6111 Sayılı yasa, başta vergi ve prim borçları olmak üzere hemen hemen kamuya olan tüm borçları yeniden yapılandırıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu kapsamda 30 Kasım 2010 tarihinden önce bitirilen özel nitelikli inşaatlar nedeniyle kurumca yapılan ön değerlendirme, araştırma ve tespit sonucu bulunan eksik işçilik üzerinden hesaplanan ve Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihten önce işverene tebliğ edildiği halde yasanın yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2011 tarihine kadar ödenmemiş olan prim borçlarının Af Kanunu’nun sağladığı avantajdan yararlanarak ödenebilmesi için şu şekilde işlem yapılması gerekiyor: - En geç 30 Nisan 2011 tarihine kadar yazılı başvuru yapılacak, - Prim borcunun aslı ile - Varsa idari para cezasının yüzde 50’sinin, - Prim ve idari para cezasının ödeme tarihinden Af Kanunu’nun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar olan süre için enflasyon oranında hesaplanacak gecikme bedelinin, - 30 Haziran 2011 tarihine kadar ödenmesi veya ilk taksiti 30 Haziran 2011’de ödemek üzere, her iki ayda bir taksit ödemek şartıyla 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10 ve 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 taksitlendirme faizi ödenmesi halinde, - İdari para cezasının yüzde 50’si ile - Prim borcu ile idari para cezasının yüzde 50’sine ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve benzer feri borçların tamamı silinecek.

Emlak Vergisi’nde yasal artış olacak

Soru: 2011 yılına ilişkin Emlak Vergisi’nde artış yapıldı mı? Maliye Bakanı artış olmayacağını açıklamıştı. Belediye vergimizi artırmış. Ne yapmamız gerekiyor? Serpil ARI Cevap: Maliye Bakanı’nın 2011 yılında Emlak Vergisi’nde artış yapılmayacağını açıklamasına karşın, bugüne kadar artış olmayacağı yönünde, Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmadığından, yasaya göre; 2011’de ödenecek vergileri 2010 yılı Emlak Vergisi değerlerinin yüzde 3.85 oranında (2010 yılı yeniden değerleme oranının yarısı) artırılması sonucu bulunan vergi değerleri üstünden hesaplanacak. Yani 2011 yılı vergileri yüzde 3.85 artacak. Ancak, geriye yönelik yılbaşından geçerli Emlak Vergisi’nde sıfır oranında artış yapılacağına dair bir Bakanlar Kurulu kararı yayımlanırsa belediyeler alınacak olan Emlak Vergisi’ni düzeltirler. Ve 2010’da ödenen kadar 2011’de vergi ödenir.

Haberin Devamı

Anneniz isteğe bağlı olarak 41 ay prim ödeyebilir

Soru: 1968 doğumlu, SSK’lı ve 3600 gün prim ödemiş olan annem şu an çalışmıyor. Sorum şu: Annem SSK’dan Bağ-Kur’a geçiş yapabilir mi? Kalan 1400 günün primi toplu şekilde yatırılabilir mi? Yatırılabildiği takdirde ne zaman emekli olabilir? Emrah TOKGÖZ Cevap: Annenizin emekli olma şartlarını doğum tarihi ve sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Bu tarihleri (gün, ay olarak) bildirirseniz emekli olacağı tarihi hesaplayabiliriz. Anneniz isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’a 1230 gün (41 ay) prim ödeyebilir. Kalan 170 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak ödemeli. Aksi halde, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalabilir.

Haberin Devamı

3600 gün prim ödeyip 60 yaşınızı doldurmalısınız

Soru: 3 Nisan 1956 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 11 Kasım 1979 olup, aralıklarla giriş-çıkış yaparak yaklaşık 1600 gün prim ödedim. Hâlâ sigortalı çalışmaktayım. Askerlik borçlanmasını yaptığımda ne zaman ve nasıl emekli olurum? İzleyeceğimiz yol nedir? Sami KAR Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi (20 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde priminiz 2200 güne yükselir. 1400 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

SGK başlangıçtan önceki doğumları borçlandırmıyor

Soru: 1 Ocak 1962 doğumlu bir kadınım. 1 Mart 1998’de Bağ-Kur’lu oldum. 1 Eylül 1998’den itibaren de sigortalı olarak özel bir şirkette çalışıyorum. 1986 ve 1989 yıllarında 2 doğum yaptım. Yeni çıkan yasayla doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Ne zaman emekli olurum? E.YILMAZ Cevap: Doğum borçlanması sigortalı çalışan kadınlara tanınmış bir haktır. Bağ-Kur’lu olmadan önce doğum yaptığınızdan, doğum borçlanması yapamazsınız. Sigortalı olduğunuz tarihten önce doğum yapmış olsaydınız da doğum borçlanması yapamayacaktınız. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Sonuç olarak doğum borçlanması yapamazsınız. Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Başlangıçtan beri ara vermeden prim ödüyorsanız 4650 gün prim ödemeniz var. 1325 gün daha prim ödeyerek, 4650 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

398 gün daha prim ödemelisiniz

Soru: 7 Aralık 1981’de Emekli Sandığı’nda göreve başladım. 20 ay askerlik borçlanmasını ödedim. 20 Mayıs 2003’te istifa ettim. Nasıl emekli olabilirim? Sedat DOĞAN Cevap: Doğum tarihinizi ve askerliğinizi hangi tarihler arasında yaptığınızı bilmeden sorunuza net cevap vermek mümkün değil. Ancak, sigortalı çalışarak veya isteğe bağlı olarak 398 gün daha prim ödeyip toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabileceğinizi belirtebiliriz.

Askere gitmek için işten ayrılan kıdem tazminatını alabilir

Soru: Çocuklarımla ilgili iki sorum olacak: 1- Oğlum, 2003’ten bugüne kadar özel şirkette çalışıyor ve askere gitmesi gerekiyor. Askerlikle ilgili ödenen tazminatı alabilecek mi? 2- Kızım 2007 yılında üniversiteden mezun oldu. Okuduğu dönemde aldığı Yurtkur kredisini geri ödemesi konusunda ne gibi bir değişiklik oldu? Soner BOY Cevap: 1) Askerlik görevini yapmak için işinden ayrılanlar talep etmeleri halinde kıdem tazminatı alabilir. Oğlunuz kıdem tazminatını alarak askere gidebilir. 2) Torba Yasa, 2009 yılında kredi borçlarını taksite bağlatan ancak, taksitlerini ödemediğinden yapılandırmaları bozulan öğrencilerin kredi borçlarının da yeniden yapılandırılmasına olanak sağlıyor. Bu kapsamda kredi borcu olan öğrenciler de borçlarını Af Kanunu’nun sağladığı avantajdan yararlanarak ödeyebilecekler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder