Gündem Atatürk Havalimanı'nda özel jet düştü: 4 kişi mucize eseri kurtuldu

Atatürk Havalimanı'nda özel jet düştü: 4 kişi mucize eseri kurtuldu

Paylaş
Atatürk Havalimanı'nda özel jet düştü: 4 kişi mucize eseri kurtuldu

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan KKTC Ercan Havaalanı'na gitmek için kalkan özel jet, lastiği patlayınca acil iniş yaptı. İniş sırasında pistten çıkan jet alev alev yandı. 3 kişilik mürettebat ile bir yolcu yaralı kurtuldu. Şarkıcı Gökhan Güney'in hostes eşi Özlem Güney'in bu uçuşta görevli olduğu ama işi çıkınca uçuşa gidemediği anlaşıldı. Yanan jetin pilotu ise o anları gazetecilere anlattı...

İstanbul Atatürk Havalimanı'na acil iniş yaptığı sırada pistten çıkıp alev alan özel jette uçakta mucize eseri kimse ölmemiş, kazada 4 kişinin yaralanmıştı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA


Ulaştırma Bakanlığı: 2 pilot, 1 hostes, 1 yolcu vardı, hepsi kurtarıldı. Uçak kalkış sırasında lastiğinin patlaması sonrası acil iniş yaşandı. Uçak pistten çıkınca yangın meydana geldi. Yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Kazanın yaşandığı pist yeniden hava trafiğine açıldı.

KAZADAN KURTULAN İSİMLER BELLİ OLDU


Uçak kazasından kurtarılan yaralıların Pilotlar Muzaffer Kütük, Mehmet Mümin Turan, Hostes Duygu Doğaçay ve yolcu Mehmet Şahin oldukları öğrenildi.


TABURCU EDİLEN PİLOT O ANLARI ANLATTI...


Dün gece yanan jetin pilotu Muzaffer Kütük, tedavi gördüğü hastaneden bugün taburcu edildi. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından ailesi ve yakınları ile birlikte dışarı çıkan Kütük, "Durduramadık uçağı. Şükür herkes kurtuldu. Lastik patladı. Hepimiz iyiyiz" dedi. Bir muhabirin ’O an ne hissettiniz’ sorusuna Muzaffer Kütük, "Uçağı kurtarmaktan, yolcuları kurtarmaktan başka bir şey hissetmedik" diye cevap verdi. Öte yandan aynı kazada yaralanan 2. Pilot Mehmet Metin Turan’ın tedavisi sürerken, hostes Duygu Doğançay’ın ise sabah saatlerinde taburcu edildiği öğrenildi.




VALİ ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA


İstanbul Valisi Vasip Şahin, 'Piste inerken duramıyor, sürtünmeden kaynaklı yangın ve parçalanma oluyor, uçak 100 metre ileride duruyor, itfaiye söndürdü, 3 mürettebat 1 yolcunun sağlıkları iyi tedavileri sürüyor. Atatürk Havalimanı'nda uçuşlar normale döndü, yüzde 100 uçuş sağlanıyor.

KIBRIS ERCAN'A UÇACAKTI

DHA muhabiri Tolga Özbek'in CNNTürk canlı yayınında verdiği bilgiye göre kazanın yaşandığı jet 8 kişilik. Özel jet Özbek bir iş adamına ait. Uçuş İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Kıbrıs Ercan'a gerçekleştirilecekti.


İşte ilk görüntüler:



DÜŞEN JETİN ÖZELLİKLERİ

TC-KON kuyruk tescilli özel jet Cessna 650 Citation VII tipi. Jet, Özbek asıllı bir işadamına ait. Hava taksi olarak yolcu Mehmet Şahin'e kiralanmış. 1998 yapımı. Bir başka deyişle 21 yaşında. 2013'te yenilemeden geçmiş.

Citation VII Türkiye'de en çok kullanılan jetlerden biri. 9 yolcuya kadar kapasitesi var. 4 saati aşan menzili bulunuyor.


Düşen jetin fotoğrafı


Jetin düşmesinin ardından İstanbul'un hava trafiğinde yoğunluk yaşandı.

GÖKHAN GÜNEY'İN EŞİ ŞANS ESERİ JETTE DEĞİLDİ


Atatürk Havalimanı’nda inişi sırasında pistten çıkarak yanan özel jette ünlü Gökhan Güney’in eşi Özlem Güney’in hostes olarak görev yaptığı fakat özel bir işi olduğu için uçuşa gitmediği öğrenildi.

Yaralanan arkadaşları hakkında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bilgi alan Özlem Güney, ciddi bir yaralanma durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Normalde bu uçuşta kendisinin hostes olarak yer alacağını fakat işi çıktığı için uçuşa gidemediğini söyleyen Güney, “Çok büyük bir kaza atlatmışlar, tesadüf ben bugün yoktum. Ama onlar içinde çok üzüldüm. Korktum, endişe duydum. Normalde çoğunlukla ben oluyorum. Ama bugün bir işim çıktı bunu da kaptanımız biliyordu. Bu yüzden başka bir arkadaşımızı aldılar. Duygu Hanımı aldılar. Çok şükür hepsi çok iyi. Fiziki olarak yaralanmaları var. Ciddi iç yaralanmaları yok. Müşahede altında tutuyorlar. Tabi ki bir şokları var kolay değil, havadasın ve yükselme, en kritik anında uçak alev alıyor. Neyse arızası bilmiyorum artık geri dönüyor. 3 yerinden kırılmış uçak. Burada pilotun başarısı çok büyük. Hiçbir endişe yapmadan onu indirebilmek büyük bir başarı” diye konuştu.



Şarkıcı Gökhan Güney ise, “Her şey kısmet kapı değiştirdik biz, çelik kapıyı değiştirdik. O uçuşa gitmedi, arkadaşını gönderdi. Böyle oldu yani neticede o da onun arkadaşı çok şükür bir sorun yok. İçeride de sorun yok. Ufuk tefek fiziki yaraları var buna rağmen diyor ki ’Uçağı durduramadım’ diyor. Ona üzülüyor düşünebiliyor musun? İnsanının hayatı mı uçak mı? Bence insan hayatı. Bu da mesleğinin saygısıdır. Emekli asker, çok güzel bir insandır” şeklinde konuştu.


UÇAK DİZİDE DE KULLANILMIŞ


Atatürk Havalimanı'na iniş yaparken pistten çıkan ve yanan jetin geçen hafta bir dizde yer aldığı görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde oyuncu Erkan Petekkaya’nın rol icabı uçağa bindiği görülüyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kalkıştan hemen sonra acil iniş yapan ve yanan uçağın geçtiğimiz hafta ilk bölümü yayımlanan ve oyuncu Erkan Petekkaya'nın oynadığı dizide kullanıldığı ortaya çıktı. Rol icabı Afganistan uçuşu için kullanılan uçağın dizide yer alan görüntülerinde Erkan Petekkaya'nın uçağa bindiği görülüyor.

SES KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI


Uçak kazası yaşanmadan önce acil iniş yapmak isteyen pilot ile kule arasındaki diyaloglar şu şekilde gerçekleşti:

Kule: ‘Tango, Charlie, Kilo, Oscar, November (TC-KON)

Pilot: ‘Devam edin’

Kule: ‘Efendim Emergeny (acil) deklare ettiğinize mutabık mıyız?’

Pilot:
‘Mutabıkız, mutabıkız’

Kule: ‘3-5 sağ pisti için iniş serbest’

Kule ve pilot arasında yaşanan bu diyalogların ardından kaza gerçekleşiyor. Kule görevlileri kazadan sonra ise havalimanına iniş ve kalkış yapmak için bekleyen pilotları uyararak, "Küçük uçak bizden kalkmıştı. Teker arızası oluştu. Emergeny deklare etti. Son 3 milde emergeny deklare ettiği için pistten çıktı. Patladı gibi gözüküyor şu anda" şeklinde konuşuyor. Başka bir pilot ise "Anladım, kırım yani" şeklinde cevap veriyor.