Ekonomi Özel otomobilini kiraya ver ayda 5 bin TL kazan

Özel otomobilini kiraya ver ayda 5 bin TL kazan

Paylaş
Özel otomobilini kiraya ver ayda 5 bin TL kazan

İnternet üzerinden kişiden kişiye araç kiralama sistemi geliştiren girişimciler, yeni bir alan yarattı. Bu sayede her gün kullanmadıkları aracını platforma kaydedenler, ayda 5 bin lira gelir elde ediyor

Esra Kızıltan POSTA

Ocak 2015’te, toplam 900 bin dolarlık yatırımla kurulan Garajyeri, ilk yıl 4 milyon liralık kiralama talebi hacmine ulaştı. Platform, yeni yatırımcı turuna çıkmayı planlıyor. Hedefinde Rusya, Dubai ve Katar fonları var. Şu anda 100 binden fazla üyesi bulunuyor. İstanbul’da 250 araçla hizmet veriyor. 2017 hedefi bin araçla hizmet vermek, Şirketin Genel Müdürü Arda Aşkın’ın hayali ise 81 ilde her mahallede 5 otomobile ulaşmak.

AYDA 1000 LİRA GARANTİ


10 yaşını geçmeyen aracınız varsa sisteme kaydını yaptırabiliyorsunuz. Ayda 1000 lira garantili kira getirisi sunan platforma üye olanlar, yaklaşık sekiz ayda 30 bin lira kazanıyor. Garajyeri ile araçlarını kiraya verenlerin bugüne kadar kazandıkları ek gelir ise 500 bin lira. Şirket, araç sahiplerinden yüzde 15 komisyon alıyor. Araç sahibi ve kiralayan vergi ya da kasko ücreti ile ilgilenmiyor.


GÜNLÜK KİRA 70 LİRA


Türkiye’de dizel yakıtlı araçlar tercih sebebi. Bu araçların günlük ortalama kirası 70 lira. Modele göre fiyatlar 1000 liraya çıkabiliyor. Örneğin Porsche Cayenne’nin günlük kiralama bedeli 1052 lira. Sistem olabildiğince kazançlı. Bir ayda 15 gün kiralama asgari ücrete denk geliyor. Arda Aşkın, “Örneğin sekiz ayda 30 bin lira kazanan bir kullanıcımız var. Bir araçla başladı, şu an altı aracı sistemde mevcut” dedi.


SİSTEM NASIL İŞLİYOR


Araç sahiplerinin kiralamaya başlayabilmesi için TC kimlik numarası, telefon, IBAN, e-posta ve ruhsat bilgilerini paylaşması gerekiyor. Aracı firma, araç sahipleriyle iletişime geçip, bu bilgileri onaylıyor. Araçlar kiralama süresince Garajyeri için Doğa Sigorta; Maşinga için de Anadolu Sigorta tarafından sigortalanıyor.

KİRALAYACAK KİŞİ


Araç kiralayacak kişilerse, konum ve tarih filtrelemesiyle uygun araçlara ulaşıyor. Araç sahiplerinin belirlediği kira fiyatları için ilgili internet siteleri üzerinden ödeme yapılıyor. Araç sahibi kiralama talebini onaylarsa ön ödemeyi yapıp, gidip anahtarı elden teslim alıyor. Araç iade edilince de kira bedeli araç sahibine aktarılıyor.


HAVAALANINDA PARK ET KAZAN

ETKİ ALANI ARTTI


Bir diğer girişim de Maşinga. Ocak 2014’te Sabancı Üniversitesi bünyesindeki Sucool Kuluçka Merkezi’nde ortaya çıktı. Ekim 2014’te şirketleşen girişim, geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başladı. Maşinga, ilk başlarda sadece havayolu yolcularını hedefleyen bir iş modeline sahipti. Ancak zaman içerisinde etki alanını genişletti. Artık İstanbul içinde de faaliyette.

YILDA 20 BİN TL


Araç sahibi yolculuk öncesi arabasını, havaalanlarındaki yüksek ücretli otoparklara bırakmak yerine Maşinga’ya teslim ediyor. Maşinga, arabalara hem ücretsiz park hem de yıkama hizmeti sunuyor. Araç sahibi yolculuktayken başka bir kişi bu araca Maşinga üzerinden bakarak kiralayabiliyor. Maşinga üzerinden aracını kiralayan araç sahibi yılda ortalama 20 bin lira kazanabiliyor.


SEKTÖR YÜKSELİŞTE


Artan vergi oranları ve bakım masrafları insanları araç kiralamaya yönlendiriyor. Pazarın bu yılın sonuna kadar yüzde 15 artması bekleniyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’ne göre, günlük araç kiralama sektörü gelişimini sürdürüyor. 2016’da Türkiye günlük kiralama sektörünün araç parkı büyüklüğünün yüksek sezonda 35 bine ulaştığı tahmin ediliyor. En çok kiralanan markalar Renault, Volkswagen ve Fiat.

Haberin Devamı