Tamer Heper Özel yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Özel yapılmalı

Haberin Devamı

Yedi katlı bir binanın altında dükkan sahibiyim. Meskenler 120 metrekare, dükkanım 35 metrekare. Dükkanın girişi bina dışında, binanın içi ile ilgim yok. Bu durumda asansör, bina içi bakım onarım gibi masraflara katılacak mıyım? Bunda ölçü nedir? S.D.

Kat mülkiyetine tabi binalarda, bağımsız bölüm malikleri ortak alanları kullanmadıklarını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Sizin durumunuz da bu kurala tabi. Yani anayapı içindesiniz ve apartman içini örneğin asansörü kullanmadığınızı ileri sürerek ortak gidere katılmaktan kaçınamazsınız.
Ancak sizin durumunuzda olanlar için bir ihtimal var, o da yönetim planı. Yönetim planında bunun aksi kararlaştırılmış olabilir. Yönetim planınızı inceleyin. Burada dükkanın asansör gideri ödemeyeceği, bina içine yapılan onarıma katılmayacağı gibi hükümler bulunabilir ve varsa geçerlidir. Şayet böyle bir hüküm yoksa masrafa katılacaksınız.
Katılma oranı arsa payı oranıdır. Sık sık hatırlattığım bir hususu tam yeri gelmişken bir kere daha hatırlatayım. Binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken kırtasiyeciden alınmış matbu yönetim planı kullanmayın. Matbu yönetim planı kullanıldı ise bu mesele halledilmemiştir, dükkan asansör giderine katılacaktır. Ama bina için özel bir yönetim planı yapılsaydı herhalde bina dışındaki dükkan asansör giderinden muaf olacaktı. İşte size canlı bir örnek.

İzin vermek mecburi
Yirmibeş senelik binamızda pis su boruları eski sistem künk ile döşenmiş. Bunlar pisliği tutarak sık sık tıkanıyor. Alt katlara taşma yapıyor. Bunların plastik borularla değiştirilmesi lazım. Apartmanda bu konuda karar alındı ama en alt katta oturan komşunun dairesine girmek gerektiği halde kendisi buna izin vermiyor dolayısı ile değişikliği yapamıyoruz. bunu yapmamız için yasal bir yol var mı?

S.T. Tabii ki yasal bir yol var. Bir binada onarım gerekiyorsa bu yapılacaktır. Ancak bir daireye de girmek gerekiyor ise elbette bu daire sahibinden izin almak da gerekir. Ancak olayınızda olduğu gibi bir daire sahibi izin vermiyor da iş burada kilitleniyor ise bu halde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 23. maddesine göre izin vermesi gerektiği kendisine hatırlatılır.
Zira bu madde özetle, bir onarım gerektiğinde bağımsız bölümlerden birine girmek gerekiyor ise buna bağımsız bölüm malikinin veya içinde oturanın izin vermeye mecbur olduğunu söylüyor. Dikkat edin mecburiyetten söz ediyorum. Bu maddeye göre kat maliki izin vermiyor ise bu izin hakimden tedbir kararı olarak alınmalıdır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder