Ekonomi Özele gidecek öğrenciye devlet ne kadar ödeyecek?

Özele gidecek öğrenciye devlet ne kadar ödeyecek?

Paylaş
Özele gidecek öğrenciye devlet ne kadar ödeyecek?

2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okula devam edecek 250 bin öğrenciye eğitim-öğretim desteği verilecek. Başvurular yarın başlıyor

2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okula devam edecek 250 bin öğrenciye eğitim-öğretim desteği verilmesi kararlaştırıldı.

KİME NE KADAR VERİLECEK?


Öğrenci başına verilecek destekler, yıllık 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişecek. Okul öncesi kurumlarına gidecek öğrencilere 2 bin 500, özel ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin TL, özel ortaokul ve liselere gideceklere de yıllık 3 bin 500 TL ödeme yapılacak. Dershanelerden özel okula dönüşecek temel liselere devam edeceklere de verilecek eğitim öğretim desteği 3 bin TL olarak belirlendi.

MEB ile Maliye Bakanlığınca hazırlanan "2014-2015 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliğ" Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında özel okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarına devam eden 250 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Okul öncesi ve ilkokullara 50’şer bin, ortaokul ve liselere 75’er bin olmak üzere toplam 250 bin öğrenci desteklerden yararlanacak.

Eğitim öğretim desteği verilen okul türleri, destek tutarları ve öğrenci sayıları şöyle:

Okul Türü Destek Tutarı (TL) Destek Verilecek Öğrenci Sayısı

1 Okul Öncesi Eğitim Kurumu 2.500 50.000
2 İlkokul 3.000 50.000
3 Ortaokul 3.500 75.000
4 Lise 3.500 75.000
5 Temel Lise 3.000
Toplam 250.000

İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda belirtilecek.

Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyelerine göre eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrencilerin illere dağıtımında ise tabloda yer alan katsayılar kullanılacak.
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyeleri Katsayıları
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyesi Katsayı
1. Bölge 0,95
2. Bölge 0,95
3. Bölge 1,00
4. Bölge 1,00
5. Bölge 1,20
6. Bölge 1,30

Okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden 48-66 ay yaş grubunda olanlar eğitim öğretim desteğinden yararlanabilecek. İllere okul türlerine göre ayrılan öğrenci kontenjanından az talep gelmesi durumunda MEB, boş kalan kontenjanları aynı okul türünden talebin fazla olduğu illerde kullanabilecek. Eğitim öğretim desteği, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Ödemeye ilişkin usulleri belirlemeye MEB yetkili olacak.

Kanunda ne hükümler bulunuyordu?

Tebliğde, 8 Şubat 2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun Ek 1’inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve sekizinci fıkraları hatırlatılarak, kanun kapsamında örgün eğitim yapan özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebileceği hükmüne yer verildi. Tebliğde ayrıca kanunda yer alan eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da, 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince yararlandırılabileceği hükmünün bulunduğu da anımsatıldı.

Kanunun eğitim öğretim desteği verilmesine ilişkin diğer hükümleri şöyle:

"Eğitim ve öğretim desteği, Bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve her halükarda derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilir. Eğitim ve öğretim desteği verilecek toplam öğrenci sayısı her yıl Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken belirlenir.

Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilir.
Söz konusu eğitim öğretim hizmetini sunan veya yararlananların, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri durumunda bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun’un 51’inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içinde ödenmesi, yapılacak tebligatla sebebiyet verenlerden istenir. Bu süre içinde ödenmemesi hâlinde bu tutarlar, anılan Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından takip ve tahsil edilir. Bu fiillerin tekrarı hâlinde, ayrıca kurum açma izinleri iptal edilir.

Bu madde kapsamında Bakanlıkta istihdam edileceklerde aranacak şartlar, eğitim ve öğretim desteğinin verilmesine ilişkin ölçütler, desteğin verileceği eğitim kurumu türleri, eğitim kademeleri ve kurumlar itibarıyla verilecek destek tutarları, eğitim ve öğretim desteğinin kontrol ve denetimi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken hazırlanan yönetmelikle belirlenir."

Diğer taraftan 5580 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda; 23 Ekim 2012 tarihli ve 28450 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Ek 2’nci maddesinin birinci fıkrasında "Kanun’un Ek-1’inci maddesine göre her yıl temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanacak olan tebliğde illere göre belirlenen sayıdaki öğrenciler için Ek-10’da yer alan okul türleri ve gruplarına göre eğitim ve öğretim desteği verilebilir. Tebliğde; her bir öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, bir önceki yılın verileri esas alınarak belirlenir" hükmü bulunuyor.

BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullar için verilecek eğitim öğretim desteği başvuruları yarın alınmaya başlanacak.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, MEB ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, 250 bin öğrenciye verilecek eğitim-öğretim desteğine ilişkin detayları AA muhabirine anlattı.

Yelkenci, tebliğde, asgari öğrenci sayısını kaydetmiş olan özel okulların boş kalan kontenjanlarına kayıt olacak öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteğine ilişkin hususların yer aldığını anımsattı.

Tebliğe göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarına devam eden 250 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verileceğini ifade eden Yelkenci, okul öncesi ve ilkokullarda 50’şer bin, ortaokullarda 75 bin, temel liselerde dahil olmak üzere liselerde ise 75 bin öğrencinin desteklerden yararlanacağını dile getirdi.

Yüzde 10 oranında öğrenci için de yedek kontenjan açıklanacağını kaydeden Yelkenci, tebliğde, 2014-2015 eğitim öğretim yılında eğitim öğretim desteği verilen okul türlerinin ve destek tutarlarını da yer aldığını hatırlattı.

Yelkenci, desteklerin, 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişeceğini, özel okul öncesi kurumlara gideceklere 2 bin 500, ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin, ortaokullara ve liselere gideceklere 3 bin 500, temel liselere gidecek öğrencilere ise 3 bin liralık yıllık ödeme yapılacağını ifade etti.

Tebliğin ardından eğitim ve öğretim desteği uygulama e-Kılavuzu’nu da hazırlayacaklarını ifade eden Yelkenci, kılavuzda, 2014 yılı eğitim ve öğretim desteği başvuru ve yerleştirme takviminin yer alacağını belirtti.

Yelkenci, destek almak isteyen özel okulların Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvuru yapacaklarını bildirdi.

Başvuruların ardından destek alacak öğrencilerin açıklanacağını dile getiren Yelkenci, dönüşüm programına kabul edilen özel okulların başvurularının ise bu ay sonu alınmaya başlanacağını belirtti.

Eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrenci sayılarının hesaplanmasında, illerin bulundukları kalkınmada öncelikli yöre durumuna göre katsayı hesabı da yapılacağını dile getiren Yelkenci, şunları kaydetti:

"Buna göre, kalkınmada öncelikli 1 ve 2. ’inci bölgede bulunan öğrenci sayısı belirlenirken 0,95; 3 ve 4’üncü bölgede bulunanlar 1,00; 5’inci bölgede bulunanlar 1,20; 6’ncı bölgede bulunanlar 1,30 katsayı puanıyla çarpılacak.

Yapılacak hesaplamayla 6. bölge ile 1. bölge arasında 0.35 puanlık bir katsayı farkı olacak. Buradaki kriterlere göre okulları değerlendirecek ve değerlendirmeye göre destek verilecek okulları seçeceğiz."

Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 48-66 aylık olan öğrencilerin velilerinin eğitim ve öğretim desteği için Bakanlık bilgi işlem sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerini belirten Yelkenci, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerle azınlık okullarında okuyan öğrencilerin velilerinin ise e-Okul üzerinden eğitim öğretim desteği için kendi okul müdürlüklerine başvuru yapabileceklerini bildirdi. Yelkenci, başvuruların yarından itibaren alınacağını kaydetti.

Azınlık okullarına da devlet desteği verilecek

Haberin Devamı

Azınlık okullarında okuyacak öğrencilere de eğitim öğretim desteği verileceğini belirten Yelkenci, "Eğitim ve öğretim desteğine, resmi okullarda ve azınlık okullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri de başvuru yapabilecek" dedi.
Azınlık okulları ile ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim görenlerden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananların, en fazla öğretim süresi kadar destekten yararlanabileceğini dile getiren Yelkenci, "Yani bu destek sadece bir yılla sınırlandırılmayacak. Destek almaya hak kazanan öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta, sınıf tekrarı yapanlar, destekten yararlanma hakkını kaybedecekler" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı