Siyaset 'Özgürlüğüm gasp edildi'
Paylaş
'Özgürlüğüm gasp edildi'

Başkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, yayınladığı mesajda, askeri darbe döneminde bile özgürlüğünün kısıtlanmadığını vurguladı

Ergenekon soruşturmasının 12'inci dalga operasyonları kapsamında 13 Nisan 2009’da gözaltına alınan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, 15 saat emniyette, 5 saat savcılıkta ifade verdikten sonra 17 Nisan 2009’da tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Cezaevine götürülen Haberal rahatsızlanmıştı. Kalp spazmı geçirdiği saptanan Haberal İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Kardiyololoji Enstitüsü’nde 12 gün yoğun bakımda kalmıştı. Tedavisi halen İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü’nde devam eden Haberal, tutukluluğunun 500’üncü gününde mesaj yayınladı. Haberal, mesajında özetle şöyle dedi: ‘

Sivil yönetim’ vurgusu

“Bugün bütün özgürlüklerimin hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden gasp edilmesinin 500’üncü günü. Ben 12 Eylül 1980 ihtilali sonrası antidemokratik uygulamalara karşı üniversite grubu kurdum. Yasaklı liderlere konferanslar verdirdim. Aydınlar dilekçesine imza attım ve Sıkıyönetim Mahkemesi’nde ifade verdim. Üniversiteden disiplin cezası aldım. 1987 referandumunda siyasi yasakların kalkması için alenen ve kapı kapı dolaşarak bütün imkanları kullandım. Yıllardır ülkemiz demokrasiyle yönetiliyor ama yıllar önce TBMM kürsüsünden İsmet Paşa’nın söylediği gibi özellikle son yıllarda ülkemiz iftira rejimine doğru hızlı bir şekilde gidiyor. Bunun sonucudur ki 500 gündür hiçbir yasal gerekçe gösterilmeksizin bütün özgürlüklerim maalesef sivil bir yönetim döneminde gasp edilmiştir. Böyle bir durumu sivil yönetim döneminde yaşamamızı ülkemize ve demokrasimize yakıştıramadığımı, yaptıran ve yapanları kınadığımı aziz milletime saygıyla sunuyorum.”

Haberin Devamı

1 yıl sonra savunma yaptı

Prof. Dr. Mehmet Haberal, tutuklanmasından yaklaşık bir yıl sonra 5 Nisan 2010’da video konferans yöntemiyle hastanedeki odasından savunma yapmıştı. Haberal iki gün devam eden sorgu ve savunmasında suçlamaları reddetmişti. İddianamede Haberal hakkında “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla iki kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.