A. Yavuz Kocaömer Özürlüler İdaresi'nde değişiklik
HABERİ PAYLAŞ

Özürlüler İdaresi'nde değişiklik

Haberin Devamı

T.C.Başbakanlık Özürlüler İdaresi başkanlık görevini 2008 yılından beri yürüten Abdullah Güven geçtiğimiz ay görevinden ayrıldı. Daha doğrusu bağlı olduğu bakan Sayın Selma Aliye Kavaf’ın yaptığı bir değişiklik ile Abdullah Güven’in yerine Bekir Köksal atandı. Bekir Köksal, Marmara Üniversitesi SBE Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamış, halen doktora çalışmasına devam eden ve 2006 yılının sonundan beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü görevini yürüten bir bürokrat. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Abdullah Güven
T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nı yürüttüğü dönem içinde çevresine güven veren, uzlaşmacı tutumu ile birlikte çalıştığı insanlara örnek olan ve gecesini gündüzüne katan bir bürokrat olan Abdullah Güven’in görevden ayrılmasına üzülmemek elde değil. Anlaşılamayan nokta, aynı partiye bağlı bir bakanın göreve getirdiği bir bürokratın bakan değişikliğinden sonra, yeni gelen bakan tarafından görevinden ayrılmak istenmesi. Ve bunun da seçimlere bir yıl kala yapılması. Tabiidir ki bu Sayın Selma Aliye Kavaf’ın takdir yetkisidir. Kimsenin bu konuda söyleyecek bir sözü yoktur. Zaman her şeyi gösterecektir.

Projeler
Abdullah Güven döneminde hayata geçirilen projelerden bazılarını burada hatırlatmakta yarar görmekteyiz. Bu projelerin takip edilip sonuçlandırılması ise, devlette devamlılık esas olduğuna göre yeni kurum başkanı Bekir Köksal’ın sorumluluğunda olacaktır.

TRT Genel Müdürlüğü
25.08.2009 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında; TRT yayınlarında özürlülere yönelik duyarlılık ve farklılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasını hedefleyen bu programda mesajların içeriklerinin belirlenmesi, terminolojinin ve rol modellerinin doğru kullanılması konularında işbirliği yapılması amaçlanmaktaydı. Aradan geçen bir yıllık süre içinde neler yapıldığı ve çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda henüz bir bilgi yok.

Eğitimde kaynaştırma
Engelli çocuklarımızın eğitim yoluyla engelsiz gençlerle kaynaştırılması büyük önem arz etmektedir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışmanın bazı örnekleri ortaya çıkmasına rağmen, henüz yeterli gelişme sağlanamamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Ruhi Kılıç gibi bu konularda duyarlı birinin çalışmalara vereceği katkı çok önemli olmasına rağmen, konunun asıl sahibi olan T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın bu konudaki çalışmalarını hızlandırması gerektiğini düşünmekteyiz.

Engellilerin sorun ve beklentileri
“Bu proje ile ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın ilgili sorun alanlarının daha sağlıklı şekilde tespit edilmesi ve sorun alanlarına yönelik projelerin, mevzuat çalışmasını ve engelliler politikasının etkin oluşturulması amaçlanmaktadır” şeklinde tarif edilen bu projeye öncelik verilmesi gerekmektedir.

Engellilerde spor
2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası’nın 33’üncü maddesine göre ülkedeki engelli spor kulüplerinin her türlü malzeme ihtiyacının temin edilmesi sorumluluğu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne verilmiş, daha önceki dönemde bu maddenin işletilememesi dolayısıyla yapılan görüşmelerde Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlık yetkilileri ilgili kurumdan görüş aldıklarını belirterek işin içinden çıkmışlardır. Ancak yasanın hazırlayıcısı olarak, uygulamasında da T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın sorumluluğu olduğuna inanmaktayız. Aradan geçen 5 yılda ilgili yasanın bu maddesi ödenek yetersizliği dolayısıyla uygulanamamakta ve engelli spor kulüpleri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

İcracı bakanlık
Engelliler konusunda son 7 yılda çıkarılan yasaların ve elde edilen gelişmelerin inkar edilmesi mümkün değildir. Ancak genelde bakıldığında, ilgili bakanlığın icracı bakanlık olmaması dolayısıyla büyük eksiklerinde göze çarptığı unutulmamalıdır. Bu bakımdan yeni dönemde icra gücü olan, yaptırım gücü olan bir bakanlık çatısı altında verilecek hizmetlerin daha fazla etkin olacağını da düşünmekteyiz. Konu sadece yasaların çıkarılması değil, onların uygulanmasının daha önemli olduğunun anlaşılmasındadır.

Güle güle ve hoş geldiniz
Sevgili Abdullah Güven’e görev süresi içinde engelli insanlarımıza verdiği destek, gösterdiği çabalar, uzlaşmacı tutumu ve dengeli politikasından ötür şükranlarımızı sunuyor, Sağlık Bakanlığı’ndaki yeni görevinde başarılı olacağından da şüphe etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Kurumun yeni başkanı Bekir Köksal’a da “Hoş geldiniz” derken, önünde seçimlere kadar sadece bir yıl gibi sürenin olduğunu, bu bakımdan da mevcut projelerin sonuçlandırılması konusunda işinin çok zor olduğunu düşünüyor ve başarı dileklerimizle “Hoş geldiniz” diyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder