Siyaset Padişahları merak etti
Paylaş
Padişahları merak etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün İstanbul'da kentin tarihi ve turistlik mekânlarını gezdi, Alman Lisesi ve Alman Kilisesi'ni ziyaret etti

AYASOFYA'YI GEZDİ

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da eşlik ettiği gezide Merkel’in ilk durağı Ayasofya Müzesi oldu. Kaldığı Çırağan Sarayı’ndan saat 09.20’de geniş güvenlik önlemleri altında Ayasofya Müzesi’ne gelen Merkel’e, Müze Başkanı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun bilgi verdi.

MERKEL'iN MERAKI

Merkel’in en çok 7.5 metrelik hatları sorduğunu belirten Prof. Dr. Dursun şunları söyledi: Hem Hz. İsa’ya bağlı olan azizlerin, hem de Hz. Muhammed’in sahabelerinin isimlerinin karşı karşıya bulunduğunu anlattık. Merkel, bir kilisenin aynı zamanda cami olarak nasıl aynı yönde durabildiğini sordu. Kudüs ve Mekke yönlerinin İstanbul’da birbirine yakın olduğunu, mihrap ile minber ilave edilerek bunun sağlandığından bahsettik.

Haberin Devamı

'PADİŞAH İMAM MI?'

Merkel’in en çok Osmanlı padişahlarının hatlarıyla ilgilendiğini söyleyen Haluk Dursun, “Merkel, padişahlar ile imamlar arasındaki ilişkiyi sordu. Ben de camide önde olanın imam olduğunu, padişahın imama uyduğunu söyledim ama cami dışında halife ve sultan sıfatıyla liderin padişah olduğunu anlattım” diye konuştu.

BAŞINI ÖRTMEDİ

Almayna Başbakanı Merkel, Ayasofya’dan geniş güvenlik önlemleri altında Sultanahmet Camii’ne kadar yürüdü. Merkel’in ziyareti sırasında camiye sadece Alman basını alındı. Başını örtmeyen ve galoş giyerek camiyi gezen Merkel’e İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ile cami imamı bilgi verdi. Merkel’e Sultanahmet Camisi’ni gezdiren müezzin Durmuş Akbulut, “Camiye ziyaret için gelenlerin başını örtmesi mecburi değil” dedi.