Ekonomi Pahalı santralın faturası vatandaşa

Pahalı santralın faturası vatandaşa

Paylaş
Pahalı santralın faturası vatandaşa

Enerji özelleştirmelerinde ortaya çıkan yüksek fiyatların maliyete yansıma riski taşıdığını belirten Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, şirketlerin elektrik fiyatlarını yüksek tutabileceğinin sinyalini verdi

Rakamlar yakından izlenmeli

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, akarsu santralları başta olmak üzere son dönemde enerji özelleştirmelerinde ortaya çıkan yüksek fiyatların, maliyetlere yansıması potansiyelinin olduğunu söyledi.

Enerji ihalelerinde ortaya çıkan yüksek rakamların yakından izlenmesi gerektiğini belirten Hasan Köktaş, “Bazıları rakamların yüksek olmasından sevinç duyuyor. Ancak ben düzenleyici kurum başkanı olarak buna hiç sevinmiyorum” dedi.

Sektöre girişin bedeli

Yüksek rakamların, ihaleyi alan şirketlerce maliyetlere yansıtılmaya çalışılacağını belirten Hasan Köktaş, 19 akarsu santralı ihalesini şöyle değerlendirdi:

“Dünya ile kıyaslandığında önerilen rakamlar yüksek. Ancak yatırımcıların konuya bir değer tespiti ile bakmadığını da biliyorum.

Bazı yatırımcılar bir sektöre girişin bedeli olarak bunu öderler. Başka mühendislik ve danışmanlık hizmeti almak yerine tesisin kendisini alır ve orada öğrenir bu işi.”

Sermaye enerjiye gelecek

Yatırımlarda ciddi artış olduğunu ifade eden Hasan Köktaş, ilk üç ayda 53 şirketin doğalgaz sektörüne 42 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirtti. Köktaş, “Bu rakam geçen yılın ilk üç ayına göre iki katlık bir artış anlamına geliyor” dedi.

Elektrik dağıtım-üretim özelleştirmeleri ile Türkiye’ye kısa sürede çok ciddi yabancı sermaye gireceğini belirten Hasan Köktaş, “Enerji sektörü doğrudan sermayeyi çeken en cazip ve en önemli sektörlerden biri olmuştur” diye konuştu.

2

Haberin Devamı