Cumartesi Postası Paltoda 40'lara dönüş...

Paltoda 40'lara dönüş...

Paylaş
Paltoda 40'lara dönüş...

Bu yıl kış sezonunun paltoları 1940'lı yıllardan esintiler taşıyor

Unutulmaz ‘Casablanca’ filmi, sadece herkes tarafından kabul görmüş müthiş bir aşk filmi değil elbette. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nın hüküm sürdüğü dönemde, 1941 yılının Kuzey Afrika kenti Casablanca’da geçen filmde, Ingrid Bergman ve Humprey Bogard’ın kıyafetleri dönemin modasının da yansımasıydı. Ingrid Bergman’ın ipek elbise ve buluzları, kalem etekleri, dışa doğru kıvrılmış kısa saçları, Humprey Bogard’ın geriye doğru taranmış saçları, uzun trençkotu ve şapkası tümüyle 1940’lı yılların modasını yansıtıyordu.

Avrupa’da ise savaş ve soğuk bütün hızıyla ve zorluğuyla sürüyordu. Avrupalı kadınların o yıllarda en büyük ihtiyacı, soğuk kışı geçirebilecek kaşmir bir palto, eldiven, şapka ve uzun çizmelerdi. Modacılar da ihtişamdan, eğlenceden uzak tasarımlarla temel ihtiyaçları gidermeye yönelmişti. İşte o yıllarda kadınları soğuktan koruyan paltolar, uzun eldivenler, şapkalar bugünkü tasarımcıların elinde bizi geçmişe götürüyor.

Savaş yıllarının bu kaşmir paltolu kadınları bu kış Prada koleksiyonunda bizim karşımıza çıktı. Miuccia Prada’nın bu kış kadınlara hazırladığı kalın paltolar sanki bizi o yıllara, zaman yolculuğuna çıkarıyor. 40’lı yılların ruhunu yansıtan kaşmir paltolar, özellikle savaş yıllarının ihtiyacına uygun koyu renklerle günümüze uyarlanmış. Prada’nın bu kış koleksiyonundaki geniş yakalı, kemerli kalın paltoları soluk tenli, tiftik saçlı mankenlerle sunması da geçmişi bir bütün olarak yansıtmaya çalışmasından.

40’lı yıllarda Cristobal Balenciaga da kare kesim paltolarıyla kadınları ısıtıyordu. Lanvin de Alber Elbaz’ın elinden çıkmış bugünkü palto tasarımları da aynı o yıllarda kadınlar için yarattıklarını yansıtıyor. Kürk detayları, beli incelten kemerler kadın siluetini paltonun kapatmasına izin vermiyor. Ve seksi uzun siyah eldivenlerle de aynı 40’lı yılların kadın siluetini bugüne taşıyor. Givenchy kadını da bu kış soğuktan 40’lı yılların moda paltolarıyla korunuyor ve şıklığını sürdürüyor. Siyah deri ve kürk detayları da ihmal etmeden.

GRİ, SİYAH VE FÜME...

Renklere gelince, yine 40’ların ihtiyacına uygun koyu renklerden oluşuyor bu kışın paltoları. Siyah, gri, kahverengi. Ve her zaman klasik olan camel, yani devetüyü. Dries Van Noten’in, Max Mara’nın özellikle camel paltoları kışın arzu nesnelerinden. Ve 40’lı yılların vazgeçilmez palto kumaşı tüvit yine çok moda. Tüvit paltolar 60’larda da çok moda olmuştu. Şimdi yeniden palto modasında 40’larla birlikte geri gelen tüvitte, gri, siyah ve füme renkler var.

RENK CÜMBÜŞÜ

Savaş yıllarının bu yılın paltolarını etkilemesinin yanı sıra bazı modacılar da paltolarda canlı renkleri tercih ediyor. Michael Kors ve Marc Jacobs, neon ve çok canlı renkli paltoları bu kış kadınlara giydirip kışın depresif havasından sıyrılmalarını sağlayan modacıların başında geliyor. Canlı renklerde, geniş yakalı, gösterişli omuzlu paltolar kışı renkli geçirmek isteyenler için.

Ve vazgeçilmez kırmızı: Vamp, seksi ve ateşli. Bu yıl da paltolarında kırmızıdan vazgeçmeyen modacılar var. Versace, Louis Vuitton koleksiyonlarında kırmızı, Prada’da kırmızının koyu tonu yer alıyor.

Bu kış militer ve ekose paltolar çok moda. Trendleri takip etmek istiyorsanız tercihlerinizi bu yönde de kullanabilirsiniz. Ayrıca sezonun sürprizi olarak soğuktan pelerinlerle de korunmanız mümkün. Chloe bu kış pelerine koleksiyonunda önemli bir yer veriyor. Paltonun sezondaki görünüşü böyle. Bu yıl palto alışverişi yaptıysanız tamam, ama hala dolabınızda temel bulunması gereken siyah veya camel gibi bir renkte palto arayışı içindeyseniz şimdi mağazalara bakmanın tam zamanı.

Çoğu yerde indirimler başladı; yarı fiyatına istediğiniz paltoyu alabilirsiniz. Üstelik palto modası öyle sezonluk ve çok gelip geçici değil. Yani bu sezon fazlaca göz yorgunluğu yaratmamış, klasik çizgilerden çok uzağa düşmeyen kaliteli bir palto almanız ileriye yönelik bir yatırım olacaktır. Çünkü iyi bir paltoyu uzun yıllar giyebilir, aynı etkiyi yaratabilirsiniz. Size önerimiz palto alırken cimri davranmamanız. Taksitli alışveriş imkanlarıyla birleşince en kaliteli paltolara gayet uygun fiyata sahip olabilirsiniz...

3

Haberin Devamı