Pancarlı lezzetleri deneyin, bayılacaksınız

Pazar, 10 Kasım 2013 - 05:00

Değerli Posta okuyucuları, 25, 26, 27 Ekim tarihlerinde TASFED (Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu) Başkanı Yalçın Manav ve AKTAD Başkanı Nail Özden’in daveti ile, ALANYA ALTIN KEPÇE AŞÇILAR YARIŞMASI için Alanya’daydım. Gerçekten harika bir organizasyon oldu. Onlarca meslek lisesi, yüksek okul ve üniversite öğrencisi de ustalarla birlikte birçok kategoride yarıştı. Ben hem jüri üyeliği yaptım hem de başarılı şef arkadaşlarım Korhan Büyüksuda, Erdem Dirbali ve Daniel Evangelista ile birlikte öğrenci arkadaşlarla bir söyleşi gerçekleştirdim. Genç arkadaşların mesleğe ilgisi ve sevgisi inanılmazdı. Bir kez daha Türk mutfağının gelişimi ve tanıtımı ile ilgili umutlandım. Bana bu kadar güzel bir deneyim yaşatan herkese çok teşekkür ediyor ve bu haftaki konumuz olan pancarlı tariflere geçiyorum. Pancar bildiğiniz gibi hem rengi ve hem de lezzeti ile büyüleyici bir malzeme. Üstelik çok da besleyici. Benim tercihim pancar pişirirken haşlama yerine fırınlamak. Hem lezzeti içinde kalıyor hem de rengi daha güzel oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

PANCAR ÇORBASI

MALZEMELER

3 adet orta boy pancar (soyulmuş küpler halinde)

1 adet orta boy kırmızı soğan (yemeklik)

1 adet havuç (yemeklik)

1/2 adet kereviz (küpler halinde)

2 adet patates (küpler halinde)

1 diş sarımsak rendesi

1 adet defne yaprağı

5 bardak tavuk suyu (ya da sebze suyu)

3 kaşık krema

2 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde, zeytinyağı ile birlikte soğanlarınızı tuz ve karabiber serperek soteleyin. Havuç, kereviz ve sarımsağı ekleyip biraz daha soteleyin. Daha sonra tavuk suyu, pancarlar, patates ve defne yaprağını ilave edin. Pancarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra mutfak robotunda püre haline getirip tencereye alın. Kremayı ekleyip bir tadım kaynatın ve servis yapın.

PANCAR TURŞUSU

MALZEMELER

4 adet orta boy pancar (iyi yıkanmış)

1 çay bardağı sirke

3 diş ezilmiş sarımsak

3 kaşık şeker

3 kaşık su

Karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içine tuz, şeker ve pancarları alın. Üstlerini geçecek kadar su ilave edin. Ve pancarlar hafif diri kalana dek haşlayın. Ilınmaya bırakın. Ilındıktan sonra kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayıp geniş bir kavanoza alın. Sarımsakları sirkeye yedirin. Sirkeyi ve haşlama suyunu pancarların üzerini geçecek şekilde kavanoza koyup turşunuzu buzdolabında bekletin.

YEŞİL ELMALI PANCAR VE ISPANAK SALATASI

MALZEMELER

1 adet iri pancar (fırınlanmış ve parmak şeklinde doğranmış)

1 adet yeşil elma (soyulmuş, dilimlenmiş ve limonlu suda bekletilmiş)

2 avuç kıyılmış ıspanak

1 avuç ezilmiş ceviz

1 bardak ince kesilmiş lahana (sirkeli ve şekerli suda bekletilmiş)

1 bardak kıyılmış göbek salata

SOS

1/2 limon suyu

1 tatlı kaşığı hardal

1 fincan yoğurt

1 fincan zeytinyağı

1 kaşık elma sirkesi

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Sos malzemesini ayrı bir kasede çırpın. Salata karışımına güzelce yedirin.

PANCARLI SPAGETTİ

MALZEMELER

1 adet iri pancar (yukarıda belirtildiği gibi fırınlanmış ve soyulup küp doğranmış)

1/2 bardak sıcak tavuk suyu

1 fincan krema

2 diş sarımsak rendesi

2 kaşık zeytinyağı

1 avuç rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar

1 paket spagetti

Tuz, karabiber

Üstüne serpmek için maydanoz

HAZIRLANIŞI

Bir mutfak robotunda pancar, tavuk suyu, krema, tuz ve karabiberi püre haline getirin. Bu arada içine tuz eklediğiniz suyu geniş bir tencerede kaynatın. Bir tavada zeytinyağı ile birlikte sarımsakları soteleyin ve pancarlı karışımı ekleyin. Makarnalarınızı üstünde yazan süreye göre haşlayın ve bir kepçe haşlama suyundan sosa ekleyin. Süzdüğünüz makarnayı sosla karıştırıp üzerine peynir rendesi ve kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

PANCARLI DİP SOS

MALZEMELER

1 adet iri kırmızı pancar

2 diş sarımsak

1 çay bardağı haşlanmış nohut

2 kaşık tam yağlı beyaz peynir (keçi sütünden)

1 fincan zeytinyağı

1 kaşık bal

1/2 limon suyu

1 kaşık sirke

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Pancarı iyice yıkadıktan sonra folyo kağıdına sarın ve önceden ısıttığınız fırında iyice yumuşayana dek yaklaşık 90 dakika pişirin. Ilınmaya bırakın. Daha sonra tüm malzemeyi bir mutfak robotunda püre haline getirin. Eğer çok koyu olursa açmak için biraz su ilave edebilirsiniz. Kızarmış ekmek dilimleri ya da cipsle servis yapabilirsiniz.