Esra Karayel Panikle işlem yapmayın
HABERİ PAYLAŞ

Panikle işlem yapmayın

Küresel piyasalar, Japonya’daki gelişmeler ve Libya’da artan tansiyondan olumsuz etkilendi.

- Dünya ekonomisinde yüzde 7 pay sahibi olan Japonya’daki son gelişmeler piyasaların yönünü olumsuz etkiledi. Ayrıca Libya’da artan tansiyon da moralleri bozdu. Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami feleketinin ardından nükleer santrallerdeki durumun bir türlü kontrol altına alınamaması, dış borsalara satışları getirdi. Yurtiçinde ise endeks çok dalgalı hareketler gerçekleştirdi. Ekonomik verilerin olumlu gelmesiyle endeks, gelen alımlarla 65 bini test etti. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya kararı satışları getirdi. Endeks haftayı 63 bin 839’dan kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Para piyasalarında dünyada faizlerde meydana gelen önemli düşüşler etkili oldu. Amerika’da on yıllık tahvil faizinin son üç ayın en düşük seviyesine gerilemesi, yurtiçinde de faizlerde düşüşe neden oldu. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.75 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Kuzey Afrika’da iç karışıklığın giderek tırmanmasıyla yükselen petrol fiyatları dolar/TL kurunu etkilemeye devam etti. Dolar Cuma günü 1.5800 TL, euro ise 2.2320 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Japonya ve Libya’daki riskler yönde etkili olacak. Yatırımcılar borsalardaki düşüşlerde sakin olmalı.

-Küresel mali piyasalar, Japonya kaynaklı riskler nedeniyle baskı altında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya’da Kaddafi güçlerine saldırı izni veren kararı da bu baskıyı artıran diğer önemli konu. Yatırımcıların her iki konuyu da yakından takip etmelerinde fayda var. 1983 yılından bu yana ilk kez hem Ocak hem de Şubat ayında bütçenin fazla verdiğinin açıklanması, Türkiye’nin olası bir not artırım ihtimalini yükseltti. Bu nedenle dış piyasalarda sular durulduğunda borsada hızlı çıkış olabilir. Yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var.

-Para piyasalarında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun Çarşamba günkü toplantısında faiz ve zorunlu karşılıklar konularındaki kararı dikkatle takip edilecek. Piyasanın genel beklentisi her ikisinde de değişiklik olmayacağı yönünde bulunuyor. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.70-8.80 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5850 ve daha üstte 1.5900 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5750 ve daha altta 1.5700 TL olarak görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Temel analiz açısından iyi

Soru: Esra Hanım öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler ve hizmetleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin bilgileriniz, bizim gibi küçük yatırımcılar için yol gösterici oluyor. 235.5 maliyetli Kartonsan, 105.5 maliyetli Göltaş Çimento ve 0.94 maliyetli Kardemir A hisselerim var. Bu üç hisse için görüşlerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyim? Cengiz YILMAZ/İstanbul Cevap: Cengiz Bey, Kartonsan mali tablolar ve performans açısından 2010 yılını iyi geçiren şirketler arasında yer alıyor. Şirketin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 80 getirisi olduğunu görüyoruz. Hisse en yüksek 285, en düşük 91 seviyesini test etmiş. Sizin maliyetiniz bir miktar yüksek kalmış. Bununla birlikte orta ve uzun vade için şirketle ilgili gelişmeleri de takip ederek beklemenizi tavsiye ederim. Göltaş Çimento, sektöründe iyi performans gösteren şirketler arasında yer alıyor. Şirketin son 52 haftalık getirisi yüzde 40.98 gerçekleşmiş. Hisse en yüksek 114, en düşük 51.50 seviyesini test etmiş. Bu hissede de alım fiyatınızın bir miktar yüksek kaldığı görülüyor. Kardemir A ise yine aynı kıyaslamaya göre; yüzde 46.05 getiri kaydetmiş. Hisse en yüksek 1.35, en düşük 0.74 seviyesini görmüş. Alım fiyatınızın, şu an işlem gördüğü fiyatın altında olduğu görülüyor. Temel analiz açısından iyi şirketleri seçmiş olmanızla birlikte Kartonsan ve Göltaş’ta alım fiyatınızın yüksek kalması yatırımınızı olumsuz etkilemiş. Alım yaparken teknik analiz yönteminden yararlanmanız getiri oranınızı yükseltir.

Haberin Devamı

Orta ve uzun vadede bekleyebilirsiniz

Soru: Esra Hanım yazılarınızı yakından takip ediyorum. Ben sizden İttifak Holding hakkında bilgi almak istiyorum. Kâr, zarar açıkladı mı? Maliyetim 9.96. Uzun zamandır elimde tutuyorum. Seçime kadar beklemeyi düşünüyorum. Son durumu nedir? Beklemeli miyim? Şimdiden teşekkürler. Serkan ORUÇ/Antalya Cevap: Serkan Bey, İttifak Holding 2010 yılının dokuz aylık bilançosunda 3 milyon 8 bin TL kâr açıkladı. Böylece 2009’un aynı dönemine göre; kârında yüzde 100’ün üzerinde artış kaydetmiş oldu. Şirketin 2011 yılı için ise 1 milyar TL ciro hedefi bulunuyor. Mali tabloları ve hedefleri açısından olumlu beklentiler var. Öte yandan şirketin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yaklaşık yüzde 9 eksi değer görülüyor. Hisse en düşük 6.52, en yüksek 11.22 seviyelerini test etmiş. Son bir aylık performansını incelediğimizde ise yüzde 5.13 kazandırdığını görüyoruz. Benim tavsiyem de beklemeniz yönünde bulunuyor. Orta-uzun vade için takip edin.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Esra Hanım Global Yatırım Holding ile ilgili yeni bir gelişme var mı? Yağız ALTAN/İstanbul Cevap: Yağız Bey, Global Yatırım Holding ile İtalya’nın en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi Azimut Holding arasında portföy yönetimi ve pazarlama konularını kapsayan bir Çerçeve Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre Azimut, yapılacak tahsisli sermaye artısı sonucunda, holdingin bağlı ortaklığı Global Portföy Yönetimi’nde yüzde 60 oranında hissedar olacak. Şirket ile ilgili gelişmeleri işlem hacmiyle birlikte izlemenizde fayda var.

Alım fiyatınız bir miktar yüksek

Soru: Esra Hanım yazılarınızı gazetenizden takip ediyorum. Benim sizden ricam Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hakkındaki yorumunuzdur. Yaklaşık bir ay önce 18.15 fiyattan almıştım. Yorumunuzu bekler çalışmalarınızda başarılar dilerim. Emre ÖZER/İstanbul Cevap: Emre Bey, Alarko Gayrimenkul sektöründe iyi temel verilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Ancak teknik analiz açısından direnç seviyelerini kırmakta zorlandı ve bir miktar sıkışık seyirde hareket ediyor. Kısa vade için görünüm yatay olmakla birlikte uzun vade için yön yukarı gözüküyor. Sizin alım fiyatınız son 52 haftalık getirilerine baktığımızda bir miktar yüksek kalmış. Hisse en yüksek 20.80, en düşük 14.50 seviyesini görmüş.

Karsan’da olumlu beklentiler var

Soru: Esra Hanım sizi ilgiyle takip ediyorum. Benim sorum Karsan. Ben 2.40 seviyesinden aldım. Hata mı ettim sizin yorumunuz ne olur acaba? Mirza KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Mirza Bey, Karsan hem mali tabloları hem de yeni anlaşmaları açısından olumlu beklentilere sahip. Ancak sizin alım fiyatınız yüksek gerçekleşmiş. Hissenin direnç seviyesi 2.50. Son bir yıllık verilere göre; en düşük 1.58 seviyesini görmüş. Sizin alım fiyatınız zirveye yakın bir yerden gerçekleşmiş. Hisse yatırımında seçtiğiniz şirketin temel verileri, anlaşmaları, bağlı bulunduğu sektöre ait veriler çok önemlidir. Bununla birlikte hisseyi alım fiyatınız da yatırımızda getiri oranınızı yükselten ya da azaltan diğer önemli etkendir. Bu konuda bir uzmandan yardım alarak alım-satım fiyatı belirlemeniz kazancınızı yükseltir. Karsan’da şirketle ilgili gelişmeleri, açıklamaları takip edin. Ayrıca hissenin destek ve direnç seviyelerindeki hareketlerini de izleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder