Beden Sağlığı 'Pankreas kanseri hâlâ büyük sorun'

'Pankreas kanseri hâlâ büyük sorun'

Paylaş
'Pankreas kanseri hâlâ büyük sorun'

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Koray Topgül, pankreas kanserinin sessiz ama agresif karakteriyle hem hastaların hem de doktorların hâlâ büyük bir sorun olduğunu söyledi

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Koray Topgül, pankreas kanseri hakkında bilgi verip vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Günümüzdeki güncel gelişmelere rağmen pankreas kanserli hastaların tanı anına geç ulaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Koray Topgül "Pankreas kanseri sessiz ama agresif karakteriyle hem hastaların hem de doktorların hala büyük sorunudur. Genellikle yaşlı kişilerde ve çok belirgin olmayan şikayetlerle ilerlediğinden sıklıkla 6 aylık bir gecikme yaşanmakta ve bu gecikme hastalığın oldukça ilerlemesine neden olmaktadır" diye konuştu.

Pankreas kanseri hastalarının yaklaşık dörtte birinin tanı anında cerrahiye uygun olabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Topgül, "Birçoğu pankreas dışına yayılım (metastaz) nedeniyle cerrahi tedavi şansını kaybediyor. Bir grup hastamız ise tanı anında, tümöre yakın damarların tutulumu ve buna bağlı cerrahi riskleri nedeniyle ameliyat edilemiyor. Ancak bu hastalar uygun kemoterapi ve radyoterapi tedavileriyle yeniden cerrahi tedavi şansını yakalayabiliyor.

Haberin Devamı

Ameliyat öncesi verilen ek tedaviler tümörün küçülmesi, evrenin gerilemesini sağlayabiliyor. Bu hastalarla cerrahi tedavi şansını kaçıran hastalar arasında yarı yarıya sağ kalım farkı oluyor. Yani cerrahi tedavi alanlarda beklenen ömür diğerlerinin iki katına çıkıyor. Pankreas kanserli hastalarda cerrahi tedaviyi uygulayabiliyor olmak hasta için bir şanstır. Cerrahi bu hastalığın tedavisinde temel araçtır" dedi.

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)