Dünya Papandreu 'devam' dedi

Papandreu 'devam' dedi

Paylaş
Papandreu 'devam' dedi

Atina sokaklarındaki eylemlerin zirve yaptığı bugün, istifası gündeme gelen Başbakan Papandreu, kabinede değişikliğe gideceğini ve güvenoyu isteyeceğini açıkladı

Mali reformlar nedeniyle Atina sokaklarında eylemcilerin yaktığı 'ateşin' siyasete sıçradığı Yunanistan'da, istifası ilk kez gündeme gelen Başbakan Papandreu bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrası siyasi parti liderlerini arayarak işbirliği hükümeti çağrısı yapan ve istifa dahi edebileceğini söylediği belirtilen Papandreu, kabinede revizyon ve güvenoyu almakta karar kıldı.

Papandreu'nun, istifa etmek için AB Merkez Bankası ve IMF ile yürütülen müzakerelerin devam etmesi şartını koştuğu, muhalefetin ise bunu kabul etmediği belirtiliyor.

Atina sokaklarında gün boyu süren şiddetli eylemler, Yunan siyasetini harekletlendirdi.

Başbakan Papandreu’nun, gösterilerin devam ettiği saatlerde Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas’la görüştüğü, daha sonra siyasi parti liderlerini arayarak işbirliği hükümeti kurulmasını istediği ve istifa edebilceğini dile getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Papandreu’ya ilk yanıtın ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras’tan geldiği kaydedildi. Samaras’ın, geniş tabanlı işbirliği hükümeti kurulabileceğini söylediği, Papandreu’nun istifasını istediği; herkesin kabul edeceği bir Başbakan yönetiminde, sert ekonomik önlemler getiren IMF ile müzakerelerin yeniden başlatılmasını şart koştuğu ifade edildi.

DEVAM KARARI

Bu gelişmlerin ardından gözlerin çevrildiği Papandreu akşam saatlerinde bir açıklama yaptı.

Görevine devam edeceğini belirten Papandreu, kabinesinde geniş tabanlı bir değişiklik yapacağını ve güvenoyu isteyeceğini açıkladı.

"Mücadelemi sürdüreceğim" şeklinde konuşan Papandreu'nun, böyle bir karar almasına, muhalefetin istifa şartlarını kabul etmemesinin neden olduğu yorumları yapılıyor. Kabul görmeyen bu şartın, Avruya Birliği Merkez Bankası ve IMF'den ile yürütülen ve belli bir noktaya gelen kredi müzakerelerine devam edilmesi olduğu belirtiliyor.

MEYDAN 'BIKKINLARA' BIRAKILDI

Öte yandan hükümetin mali reformlarını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilerde çıkan olaylar yerini barışçı eylemlere bıraktı.

Kendilerini ''Bıkkınlar'' olarak niteleyen ve 22 gündür internet üzerinden organize olarak Yunan Parlamentosu'nun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda toplanan göstericiler, bölgede gün boyu polisle çatışan ve gruplarını ''iktidar karşıtı'' olarak adlandıran maskeli şahıslara megafonlarla ''uzaklaşmaları ve meydanı terk etmeleri'' çağrısında bulundular.

Haberin Devamı

İktidar karşıtlarının ara sokaklara çekilmeleriyle birlikte, el birliği ile Sindagma'yı temizleyen, çöpleri toplayarak, kaldırımları yıkayan binlerce ''Bıkkın'', protestolarına gerilim olmadan devam etmeyi kararlaştırdı.

Olayların yatışmasının ardından çok sayıda kişinin, Sindagma Meydanı'na geri döndüğü gözlendi. Sindagma'da ilerleyen saatlerde bir konser verilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

Bıkkınlar, geçen 3 hafta süresince siyasi görüşlerini belirtmeksizin Sindagma Meydanı'nda toplanıyorlar. Bugüne kadar çevredeki güvenlik güçleriyle aralarında en ufak bir gerilim yaşanmamıştı.

30 KİŞİ YARALANDI

Bu arada, Sindagma'da bugün yapılan protesto gösterilerinde polis ile eylemciler arasında çıkan arbedede, ilk belirlemelere göre aralarında polis memurlarının da bulunduğu 30 kişinin yaralandığı, 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Sindagma'yı terk eden iktidar karşıtlarının ara sokaklarda polis ile ufak çaplı çatışmalarını sürdürdükleri belirtildi.