Tamer Heper Para kalır mı bilinmez
HABERİ PAYLAŞ

Para kalır mı bilinmez

Çalıştığımız şirket iflas erteleme kararı aldı. Biz de alacaklarımızı alamıyoruz. Malvarlığı da ipotekli imiş ama şirket çalışıyor. Biz paramızı alabilecek miyiz? İpotekten bize bir şey kalır mı? O.N.

Doğrusu şu iflas erteleme bir hukuki işlem olmaktan çıktı bir moda oldu. Her başvuran şirket iki üç gün içinde iflas erteleme kararı alıyor ve alacaklılar da uzaktan seyrediyor. Zaten iflas ertelemeden maksat bu. Verilen kararlarla bu şirket hakkında hiçbir icra takibi yapılamıyor, hatta bulunduğu yer kira ise kira ile ilişkili işlem mesela tahliye de yapılamıyor, yani işyeri kimseye para ödemiyor, işyerinde bedava oturuyor, bir gün para kazanması bekleniyor. Bunun için mahkemeye bir plan sunuyor, bilirkişiler bu planı inceliyor. Çoğunlukla bu plana göre bir süre sonra para kazanır deniliyor. Böylece alacaklıların elleri kolları bağlanmış vaziyette şirket sere serpe çalışıyor. Bu iş dört seneye kadar uzayabiliyor. Bir gün gerçekten para kazanırsa ne ala, borçlarını ödüyor ama çoğunlukla da ödeyemiyor iflas ediyor. Sizler iflas masasına kaydınızı yaptırıyorsunuz ipotekten para artarsa birinci sıra adı altında alacağınızı alacaksınız. Para kalır mı bilinmez. Size başarılar dilemekten başka elimden bir şey gelmiyor.

Haberin Devamı

İki ihtimal var

Benim bir kardeşim var, 1995 senesinde babamı kandırmış, sahip olduğu en değerli arsaları üzerine yaptırmış. Babam dört sene önce vefat etti ama bu arsaların durumunu ben yeni öğrendim. Kardeşimin psikolojik sorunları olduğu için annem de üzerine gidemiyor. Ben dava açabilir miyim? M.Y.

Olaya iki yönden bakacağım. Birincisi babanız kardeşinize bu yeri satış gibi gösterip de bağışladı ise satışın iptalini talep etmeniz mümkün. Ancak buna karar vermek için tapu kayıtlarının tetkiki ile durumun tespiti öncelikli konu. İkinci dikkatimi çeken husus kardeşinizin psikolojik problemleri. Şayet akıl hastalığı seviyesinde ise ve tescil tarihinde hukuki işlem yapma ehliyetini ortadan kaldıracak durumda ise bu nedenle de satışın iptalini talep imkanınız var. Bunun için de kardeşinizin durumu hakkında hukuki değil tıbbi bilgileri değerlendirmeniz gerekecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder