Gündem Para karşılığı oruç tutulur mu?

Para karşılığı oruç tutulur mu?

Paylaş
Para karşılığı oruç tutulur mu?

Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, ramazan ayında sağlık ya da çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişilerle ilgili, ilginç açıklamalarda bulundu

Mütfü Şükrü Özbuğday, özellikle ramazan ayında dini istismar eden kişilerde artış olduğunu belirterek, vatandaşların, istirmarcı kişilere taviz vermemesi konusunda uyarıda bulundu.

Özbuğday, "Vatandaşlarımız gerek oruçlarla ilgili gerekse diğer konularla ilgili akıllarına takılan soruları imamlarımıza ya da müftülüğümüzü arayarak sorabilir.

Hangi konuda bilgi sahibi olmak isterlerse istesin, işin ehlinden bilgi almaları gerekir. Bizler özellikle ramazan ayında dini istismar eden kişilerin arttığını görüyoruz.

Hatta, çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişilere, para karşılığı oruç tutabileceğini belirten din istismarcıları var. Bunlara kesinlikle taviz vermeyin. Dinimizde böyle bir uygulama yok. Para karşılığı oruç tutulmaz. Oruç ibadetinde böyle birşey söz konusu değil."dedi.

Mütfü Şükrü Özbuğday, "Cenabı Hak, sağlıklı olan her müslümana, ramazan ayında oruç tutmayı emretmiştir. Kişinin sağlığı yerinde değil ise doktoru da, oruç tuttuğunda sağlığının daha da bozulacağını söylüyorsa, oruç tutmayabilir.

Kaynaklarımızda bazı kimselerin oruçlarını daha sonra tutabileceği bilinmektedir. Mesela hamile olan kadınlar, süt emen çocuğu olan kadınlar, diğer hastalar ve oruç sırasında seyahet eden kişiler oruçlarını kaza edebilir.

Dinimiz her zaman kolaylığı emretmiştir. Kuran-ı Kerim de de cenabı Allah, insanın gücünün yetmeyeceği, altından kalkamayacağı seylerle bir insanın mükellef tutmayacağını haber vermektedir.

Dolayısıyla sürekli hastalığı olanlar, kalp, şeker, tansiyon hastalığı olanlar, oruçlarını tutmayabilirler. Bu kişiler sağlıklarına kavuşurlarsa oruçlarını tutabilirler. Tutamadıkları oruçlarının fidyelerini verebilirler."dedi.

Taner ORAL/KONYA (DHA)