Dünya Para kasaları sahile vuruyor

Para kasaları sahile vuruyor

Paylaş
Para kasaları sahile vuruyor

Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinden sonra suların yuttuğu evlerden para kasaları sahile vurmaya başladı

Deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya şimdi de kıyılara vuran para kasalarına çözüm aranıyor. Japonya’nın yüzlerce kilometrelik mahvolmuş sahil şeridinde halen süren tsunami sonrası temizlik çalışmalarına katılanlar enkazda çok miktarda kilitli kasa ve hatta nakitle karşılaşıyor. Ofunato ve civardaki kentlerdeki polis merkezleri de bu kayıp serveti kontrol etme görevini üstlendi.

Haberin Devamı

Ofunato polis merkezinin garajında neredeyse hiç otomobil yok. Otomobillerin yerine garajda yüzlerce metal kasa bulunuyor.Merkezin mali işler dairesinin kayıp-çalıntı eşyalar sorumlusu Noriyoshi Goto, ilk başta kasaları karakola koyduklarını, ancak sayıları arttığı için garaja taşımak zorunda kaldıklarını anlattı.

Japonya'da özellikle yaşlı insanların paralarını bankalara yatırmak yerine evlerinde tutmayı tercih ettikleri ve bir tahmine göre yaklaşık 350 milyar dolar değerinde Yen'in piyasada dolaşmadığı söyleniyor.

Bu tür 'gizli' para için Japonca'da özel bir terim bile bulunmakta: "tansu yokin" (dolap birikimi) 25 binden fazla kişinin tsunamide hayatını kaybettiği göz önüne alındığında, bulunan birçok kasanın sahibi çıkmayacak. Japon yasalarına göre yetkililer kayıp eşyaları 3 ay saklamak zorunda. Bu sürenin sonunda sahibi çıkmayan eşyalar, kimlik ya da adres bilgisi içermediği sürece bulan kişinin hakkı oluyor. Bulan da dahil hiç kimsenin sahiplenmediği eşyalara devlet el koyuyor.

Haberin Devamı

Kasaların sahiplerini belirlemenin çok zor olduğunu vurgulayan yetkililer, sözkonusu olan zarfların içinde, torba ve çantalarda, kutu ve mobilyaların içinden çıkan paralar olunca, durumun iyice imkansızlaştığını belirtiyorlar. Bulunan değerli eşya ve paranın sadece yüzde 10-15'inin sahiplerine iade edilebildiğini söyleyen yetkililer, bundan sonraki adımın kasaları açmak olabileceğini vurguluyorlar.