Magazin 'Para önemli değil diyeceğim ama...'

'Para önemli değil diyeceğim ama...'

Paylaş
'Para önemli değil diyeceğim ama...'

61. Berlin Film Festivali'nde ana yarışmada bulunan “Margin Call” adlı filmin iddialı oyuncu kadrosunda Kevin Spacey dışında, Jeremy Irons da bulunuyor

2008 ekonomik krizinin hemen öncesinde geçen ve batan bir bankada yaşananların anlatıldığı filmde, Jeremy Irons, bankanın büyük patronu olarak karşımıza çıktı. Saygı duyulan bir karakter oyuncusu olarak tanınan İngiliz aktör, sorularımızı cevapladı.

Haberin Devamı

“Margin Call”da ilginizi çeken neydi?

Ekonomik krizden, yani benim tam olarak anlamadığım gerçek bir olaydan bahsediyordu. Ve krizi, karakterler, onların kişilikleri üzerinden anlamama vesile oldu.

Karakterinizin gerçekliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Çünkü ekonomi değil, soyut benzetmeler üzerinden konuşuyor. Böyle üst düzey bir yöneticinin böyle konuşması normal mi?

Sanırım normal. Biraz birikimimim vardı. Bunları dolara mı yatırsam stenline mi, ABD ekonomisi, İngiliz ekonomisi, Avrupa ekonomisi ne olacak diye işin uzmanlarına fikir danıştım. Hepsi farklı bir fikir beyan ettiler. Demek ki bu işler, bilgi sahibi olma, insan doğasını bilme, nerede seçim var gibi bilgilerin toplanmasıyla oluşan bir his üzerinden yürüyor.

Haberin Devamı

Filmin basın toplantısında ahlaki değerlere daha fazla ihtiyacımız olduğundan bahsettiniz, bunu biraz genişletebilir misiniz?

Küresel ekonomide, ahlak, şirketin hisselerini ellerinde tutanların kârını olabildiğince artırmak üzerinden gidiyor. Emirleri dinlenmesi gereken insanlar onlar. Ama kararlarınızdan sadece onlar değil, başka insanlar da çok etkileniyor ama onların durumlar göz önünde bile bulundurulmuyor. Sonuçta bu insanlar bir noktada borç almak zorunda kaldılar. Onlara kredi kartları, düşük faizli borçlar vs. teklif edildi. Ekonomi büyüsün diye yapılan şeyler akıl almaz şeylerdi. Ve sonunda çöktü, çöktüğünde de kim zarar gördü? Borç alan normal insanlar. Ahlaksızlık derken bundan bahsediyorum.

Bir aktör olarak sizin parayla ilişkiniz nasıl?

Son 30 yıldır çalışarak, kendime yetecek ve endişelenmeyecek kadar para kazandım. Parayla fazla ilgilenmiyorum, daha çok binalarla ilgileniyorum. Paramı, binalar almaya harcıyorum. Para önemli değil diyeceğim ama paran olduğunda bunu söylemek kolay. Paran olmadığında para tabii ki çok önemli. Olduğunda daha önemsiz oluyor. Hiçbir zaman paranın mutlu ettiğini düşünmedim, ama olmaması mutsuz edebilir.

Milliyet