Tamer Heper Para tuzağı
HABERİ PAYLAŞ

Para tuzağı

Haberin Devamı

Hadi gelin yeni bir konuyu tartışalım. Alkollü araç kullanlara hapis cezası verilir mi? M.K.

Evet okuyucum hem kısa hem de çarpıcı bir soru sormuş. Bir promil alkolün üzerinde alkollü araç kullanmak hapis cezasını gerektirir mi? Bunu ben de genişleteyim ve “Hız sınırını aşmak 700 TL gibi yüksek bir cezayı gerektirir mi?” diye sorayım. Bugün 0.50 promili aşmayacak şekilde özel araç kullanmak mümkün. Toplu taşıma araçları ve diğer ticari araçlar için böyle bir sınır yok.
[[HAFTAYA]]

Onlar sıfır alkolle araç kullanabilir yani hiç alkol almayacaklar. Şimdi ben hukukçu olarak “0.50 promil normaldir, insana zararlı etkisi olmaz” desem “Sen doktor musun?” denilecek. Onun için belki şunu söylemek doğru olur. 0.50 promil sınırı, bu sınırın insan bünyesinde yapabileceği etki araştırılıp bilimsel olarak konulmuştur. Bunu aşan sınırın olumsuz etki yapacağı kabul edilmiş olacak ki bu sınır 0.70 veya 0.90 olarak belirlenmemiş. Demek ki 0.50 promili aşan alkol seviyesi risklidir ama bunu aşan seviyede alkol alıp da kaza yapanlara karşı zaten tayin olunmuş cezalar vardır. Birini yaralamak, birini öldürmek zaten hapis cezasını gerektirir. Dolayısı ile insanların karşısına öyle her hata yaptığında hemen 2-3 sene gibi hapis cezaları ile çıkmak yanlıştır. 0.50 promili aşanların sürücü belgesine altı ay el konulmaktaydı. Bunu artırmak, üzerine mantıklı bir para cezası koymak da mümkün, yani cezalar ağırlaşabilir ama bir hamlede iki sene gibi bir hapis tek kelime ile mübalağadır.

Bir taraftan hapis cezasını öngören yeni müeyyideler getiriyoruz öteki tarafta birilerini tahliye için çare düşünüyoruz, bu ne yaman çelişki. Bir başka hususa da itirazım var. Hız sınırını aşana 700 TL para cezası. Bu da olur, olmaz demiyorum ama önce cezayı tatbik etmek isteyen kendisine baksın. Karayolu ile üstelik şu meşhur duble yolda hiç seyahat eden oldu mu? Peki dikkat ettiniz mi, duble yolda trafik hız levhası 50 ile 30 kilometre arasında gidip geliyor. Çoğu yolda tabela hız sınırını 30 kilometre olarak gösteriyor. Üstelik bunun son bulma sınırı yok. Yani “30 kilometre hız sınırı bitti” diye bir tabela yok. Hadi bakalım otuz kilometre ile git gidebilirsen. Bu hızla İstanbul’dan Antalya’ya 25 saatte gidebiliyorsun. Var mı böyle bir hız? Bu hızla gideceksem niye duble yola bu kadar para döktüm, eski yollarla gidiyordum. Niye bu kadar araç satın aldım, at arabası da bu kadar giderdi? Yani yeni düzenleme yapacaksak önce kendimize bakacağız, karayollarını ne hale getirmişiz. Bu 30 kilometre nerede? Yerleşim alanlarının içinde. Peki o zaman yeni yaptığın bu yolu niye yaşam alanının tam ortasından geçirdin ? Sonuç, bu cezalar mantıklı değil, sırf para tahsili amaçlı olarak görünüyor, sanki bir tuzak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder