Siyaset 'Para verelim Kıbrıs'tan gidin'
Paylaş
'Para verelim Kıbrıs'tan gidin'

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın ahlaksız teklifi, KKTC tarafından büyük öfke yarattı

‘PARA PAZARLIĞI YAPARIZ’

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın 23 Haziran’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı yüzyüze görüşmede, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a göç eden ‘yerleşikler’ ile ilgili şok bir öneri ortaya attığı ortaya çıktı.

Rum basınına sızan görüşme notlarına göre Hristofyas “50 bin yerleşik kalsın, diğerlerine para verelim, Türkiye’ye dönsünler” dedi.

Türkiyeli göçmenlere ne kadar para verileceğinin müzakere edilebileceğini söyleyen Rum lider ayrıca, parayı alacakların kesin dönüş yapmasının kontrol edilmesi için ‘Kesin Dönüş Komisyonu’nun kurulmasını da istedi.

KKTC: KABUL EDİLEMEZ

Resmi olarak 265 bin nüfusa sahip Kuzey Kıbrıs’ta, 100 binin üzerinde Türkiyeli vatandaşın olduğu hesaplanıyor. Kıbrıs Rum tarafının nüfusu ise 800 bin.

KKTC’li üst düzey bir yetkili, Rum liderin önerilerinin asla kabul edilemeyeceğini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu da müzakereler öncesi “KKTC vatandaşlarının hiçbirini pazarlık konusu yapmayacağız” demişti.

Hristofyas 100 binin üzerinde Rum’un Kuzey Kıbrıs’a geri dönmesini de istiyor. Hristofyas ayrıca, “Kıbrıs Türk yönetimi altında geri dönecek olan bütün Kıbrıslı Rumların; Kıbrıslı Türklerin tüm medeni ve siyasi haklarına sahip olmaları gerekir” dedi.,

Haberin Devamı