Dünya Paralı askerler dengeleri bozdu

Paralı askerler dengeleri bozdu

Paylaş
Paralı askerler dengeleri bozdu

Kaddafi'nin Afrikalı paralı askerleri kendilerine verilen silahlarla ülkelerine dönmeye başladı. Malili askerler ülkeye çok sayıda silah sokunca barışın ve istikrarın bozulacağından endişe ediliyor

Libya’da yönetime bağlı güçlerin safında savaşan ve bu ülkeye müdahale edilmesiyle birlikte silahlarıyla dönmeye başlayan paralı askerler, Sahel bölgesinde barışa tehdit olarak görülüyor.

Haberin Devamı

AFP’nin haberine göre, Libya lideri Muammer Kaddafi tarafından orduya alınan paralı askerlerden Malili yüzlerce Tuareg, silahlarıyla ülkelerine döndü. Mali’nin kuzeydoğusundaki Kidal bölgesinin Meclis Başkanı Abdüsselam Ag Assalat, Libya liderinin saflarında savaşan genç Tuareglerin birkaç günde bin dolara kadar para kazandıklarını söyledi.

Assalat, "Herkes için tehlike var. Çok sayıda kişi Magreb El Kaidesi’ne satmak üzere Libya’da silah aldı. Bu ağır silahlar bütün Sahel’i istikrarsız hale getirecek" dedi. Muammer Kaddafi güçlerinin gerilemesiyle gelecek günlerde daha çok sayıda kişinin döneceğine işaret eden Assalat, Libya’ya 19 Martta müdahale edilmesinden bu yana 40’ı aşkın Malili Tuareg’in bombardımanda öldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

PARALI ASKER AĞI PARA BASIYOR

Paralı asker trafiğinin Mali, Nijer ve Libyalı aracılara önemli para kazandırdığı da belirtiliyor. Paralı asker olmak isteyen gençler Nijer üzerinden Libya’nın güneyindeki Sebha’ya gidiyor. Nijerli bir güvenlik kaynağı, "Sebha’dan cepheye gönderiliyorlar" dedi.

Malili Tuaregler, Bamako’daki bir Libyalı diplomatı, Kaddafi yönetimine cephe almadan önce, Libya ordusuna paralı asker sağladıktan sonra "birkaç milyon doları" cebe atmakla suçladı. Aynı kaynaklar, Malili iki aracının da kısa bir sürede evler ve arabalar aldığını anlattı.

Libya’dan getirilen silahlar arasında karadan havaya Sam7 füzeleri ile tanksavar RPG7 roketlerinin de bulunduğu bölgedeki askeri kaynaklar tarafından dile getirildi. Libya’dan dönen paralı askerlerden bir genç ise Magreb El Kaidesi’ne silah satıldığı iddialarına karşı çıktı.

Libya’dan getirdiği bir 4x4 aracı satmaya çalışan Tuareg genci, "Tuaregleri bütün sıkıntılardan sorumlu tutmaya son verilmeli" diye konuştu. Göçebe bir topluluk olan Tuareglerin nüfusunun 1,5 milyon dolayında olduğu tahmin ediliyor. Tuaregler, Nijer, Mali, Cezayir, Libya ve Burkina Faso’da yaşıyor.