Ekonomi Parası olana özel hizmet

Parası olana özel hizmet

Paylaş
Parası olana özel hizmet

Bankalar, en az 250 milyon TL ve üzeri tasarrufu bulunan 150 bin kişiye 'özel bankacılık' hizmeti vermek için yarışa girdi

Para getir değerlendirelim

Bankalar, çok parası olan 150 bin kişi için ‘özel bankacılık’ atağına kalktı. Bankalar, geliri yüksek olan bu kesimin tasarruflarını nasıl değerlendireceği konusunda kişiye özel fonlar, türev ürünleri dışında daha yüksek getiri sağlayan alternatifler de sunuyor.
Bunlar arasında sanat eseri danışmanlığı, miras danışmanlığı, vergi danışmanlığı hatta gayrimenkul danışmanlığı bile bulunuyor.

En az 250 bin lira şart

Bu hizmeti almanın şartları bankalara göre değişiyor. Bazı bankalar 250 bin TL ve üzerinde bazıları 1 milyon dolar ve üzerinde parası olana bu hizmeti veriyor.

Bankacıların tahminine göre Türkiye’de 250 bin TL ve üzerinde tasarrufu bulunan kişi sayısı 150 bin. Bu kişilerin portföy büyüklüğü 150 milyar dolar. Bankalarda 1 milyon TL ve üzerinde mevduatı olanların sayısı 38 bin kişi civarında.

Zengin sayısı artacak

HSBC’nin analizine göre 2010’da 1 milyon TL ve üzerinde parası olan kişi sayısı 44 bine çıkacak. 2008 verilerine göre dünyada ise 1 milyon dolar ve üzerinde parası olan kişi sayısı 8.6 milyon.

Bu kişilerin varlık tutarı 32.8 trilyon dolar. Bu yüzden uluslararası bankaların önemli kısmı özel bankacılığa büyük önem veriyor. Türkiye’deki bankalar ise son birkaç yıldır bu konuya eğiliyor.

8.6 milyon milyoner var

2009 yılında Merrill Lynch ve Capgemini tarafından yayımlanan 13’üncü Dünya Varlık Raporu’na göre, 2008 yılında dünyada 1 milyon dolar üzeri varlığa sahip kişi sayısı 8.6 milyon.

Bu kişilerin portföy tutarı ise tam 32.8 trilyon dolar. Aynı rapora göre kriz nedeniyle varlıklı kişilerin sayısı 2008’de 1.5 milyon (yüzde 14.9) azalırken bu kişilere ait varlılar da yüzde 19.5 (8 trilyon dolar) eridi.

Haberin Devamı