Ekonomi Paraya haftalık faiz yön verecek

Paraya haftalık faiz yön verecek

Paylaş
Paraya haftalık faiz yön verecek

Merkez Bankası, kriz önlemlerinden çıkış stratejisini açıkladı. Yeni dönemde, Merkez Bankası'nın politika faizi, gecelik değil haftalık borçlanma faizi olacak

POLİTİKA ARACI DEĞİŞTİ

Haberin Devamı

Merkez Bankası, kriz tedbirlerinden çıkış stratejisini ilan ederken politika faizi aracını da değiştirdi. ‘Para Politikası Çıkış Stratejisi’ adlı belgede, politika faizinin artık gecelik borçlanma değil haftalık repo (borçlanma) faizi olacağı duyuruldu.

Uygulamanın başında, haftalık repo faizi, gecelik faizin (5 aydır yüzde 6.5) 0.5 puan üzerinde tespit edilecek, Merkez Bankası bundan sonraki faiz indirme-artırma kararlarını bu faiz üzerinden yapacak.

ARTIRIM VURGUSU YAPMADI

Merkez Bankası, piyasada dalgalanma olduğu dönemlerde, gecelik repo faizinin, haftalık faizin üzerine çıkmamasına ‘özen gösterecek’. İkincil piyasa gecelik faiz oranları ortalamasının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı civarında oluşmasını hedefleyecek.

Haberin Devamı

Öte yandan Merkez Bankası, ‘Çıkış Stratejisi’ belgesinde, krizde 13 ayda 10.25 puan düşürülen faizlerde artırım sürecine geçişle ilgili bir vurguda bulunmadı. Piyasadaki beklentiler karşılıksız bırakıldı.

ÜÇ AYLIK İHALELER SÜRECEK

Belgede, Merkez Bankası, kriz tedbirlerinin ‘kademeli ve ölçülü’ şekilde geri çekileceğini, çıkış stratejisinin temkinli, zamana yayılan ve finansal istikrarı gözeten şekilde uygulanacağını vurguladı.

Bu tedbirlerden üç ay vadeli repo ihalesinin, ‘piyasada nakit açığı yüksek düzeylerde devam ettiği sürece, tutarı zaman zaman değişecek şekilde düzenleneceği belirtildi. Bu ihalelerin düzenli bir fonlama aracı olmaya devam edeceği vurgulandı.

KARŞILIKLAR YÜKSELEBİLİR

Belgeye göre, piyasada likidite (nakit) açığının belirgin şekilde azalması veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde, bankaların Türk Lirası cinsinden karşılık oranları (Mevduat için Merkez Bankası’nda tutulması zorunlu para miktarı) artırılabilecek.

Aynı şekilde, döviz cinsinden zorunlu karşılıklar da artırılabilecek. Bu oranlar krizde düşürülmüştü. Merkez Bankası’nın döviz deposundan borç verdiğinde uyguladığı faizler de yeniden artırılabilecek.

BANKALAR UYARDI

Merkez Bankası, piyasada döviz sıkışıklığı yaşanmaması için uygulanan tedbirleri aşama aşama geri çekeceğini duyururken bankaları uyardı.

Haberin Devamı

Uyarıda şöyle denildi: “Merkez Bankası, TL dışındaki para birimleri için nihai kredi mercii değil. Bu nedenle, bankacılık sistemi döviz yönetiminde çok daha hassas ve etkin olmalıdır. Merkez Bankası’nın krizde sağladığı imkanlar rehavete yol açmamalıdır.”