Gündem 'Pardon' tazminatı

'Pardon' tazminatı

Paylaş
'Pardon' tazminatı

Müteahhit kimliğini kaybetti. Ardından bankadan sahte kimlikle para çektiği suçlamasıyla tutuklandı. 21 ay sonra suçsuzluğu anlaşılıp 'pardon' denilerek hapisten çıkarıldı

İstanbul’da yaşayan müteahhit Zehni Doğan hakkında, İzmir’deki bir bankadan sahte kimlikle 1400 dolar çektiği suçlamasıyla dava açıldı. Zehni Doğan tutuklandı.

Bu sırada Zehni Doğan’ın birçok ilde dolandırıcılıktan arandığı ortaya çıktı. Zehni Doğan mahkemede şunları söyledi: “Bankadan sahte kimlikle dolar çekildiği tarihte İzmir’de değildim.

Dolandırıcılık olaylarıyla hiçbir ilgim yok. Daha önce içinde nüfus cüzdanımın ve vesikalık fotoğraflarımın bulunduğu çantamı kaybettim. Biri, kimliğimi ve fotoğraflarımı kullanarak dolandırıcılık yapıyor. Ben suçsuzum.”

‘Adaletin gecikmesi haksız ceza yaratıyor’

Ama mahkeme Zehni Doğan’ın masumiyetini 21 ay sonra kabul etti. Dolandırıcılık olaylarının gerçek suçlusu Akif Özdemir yakalanınca Zehni Doğan beraat etti.

Zehni Doğan 21 ay sonra hapisten çıkarıldı. Müteahhidin avukatı, Zehni Doğan’ın boşuna 21 ay hapiste tutulması nedeniyle Türkiye’de ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) tazminat davası açtı.

Avukat, adaletin gecikmesi nedeniyle tutukluluğun cezaya dönüştüğünü, bunun da insan haklarına aykırı olduğunu savundu.

Tazminatın artması için mücadele ediyor

Dava sonunda Türk yargısı devletin Zehni Doğan’a 4 bin 230 TL, AİHM 3 bin Euro (6 bin 300 TL) tazminat ödemesine karar verdi. Zehni Doğan “Bu tazminatlar çok az. Çektiğim acıyı dindiremez” diyerek Türk yargısının hükmettiği tazminata Yargıtay’da itiraz etti.

İtirazın sonucunu bekleyen Zehni Doğan şunları söyledi: “Kimliğimin kaybolmasından sonra dolandırıcılık olayları için boşuna hapis yattığım süre toplam 41 ay. Bunun sadece 21 ayı İzmir’deki davayla ilgili. Diğer aylarımın hesabını da soracağım.”

DHA

2