Gündem Parkta piton gezdirirken yakalandı

Parkta piton gezdirirken yakalandı

Paylaş
Parkta piton gezdirirken yakalandı

Malatya Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlardan gelen ihbar üzerine, bir evde beslenen piton yılanına el koydu.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Doğayı Koruma Şubesinde görevli veteriner hekimlerden Mustafa Öner, Özalper Mahallesi’ndeki evinde 9 aylık piton yılanı besleyen Hayrettin Baydoğan’ın, yılanı her gün Abdullah Gül Parkı’nda gezdirdiği ihbarı üzerine harekete geçtiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Parka gidip yılana el koyduklarını kaydeden Öner, piton yılanının evde beslenmesinin izne tabi olduğunu kaydetti.
Piton yılanı beslemek isteyenlerin "Cites Belgesi" olması gerektiğini anlatan Öner, aynı zamanda Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden de izin alınması gerektiğini belirtti.

Öner, şu bilgiyi verdi:
"Yılanın yasak yollarla yurda girdiğini tahmin ediyoruz. Sahibinin söylediği kadarıyla Afrika’dan getirilmiş. Piton yılanı ortalama 70 yıl yaşıyor. 6-7 metreye kadar uzayabiliyor. Bir keçiyi diri diri yiyebiliyor. Avını boğarak öldürüyor. Avını kavrayıp sıkıyor, direkt yutuyor. Belli bir yaştan sonra, evde küçük çocuk varsa ve yılanı aç bırakırsanız çocuğu yiyebilir."

Öner, Beydoğan’ın, varsa belgelerini getirmesi halinde yılanını alabileceğini aksi halde Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne göndereceklerini aktardı.

Haberin Devamı

YEREL BASINDA HABER OLMUŞ

Evinde piton besleyen 60 yaşındaki Hayrettin Baydoğan'ın bu ilginç hobisi, 3 Mart 2011 tarihli Malatya Yenigün gazetesinde geniş yer bulmuş.

Konuyla ilgili Yenigün Gazetesi’ne konuşan Baydoğan, “Sümerbank Fabrikası’ndan 2000 yılında emekli olduktan sonra 5 yıl fırın işletmeciliği yaptım. Daha sonra fırın işletmeciliğini oğluma devrettim. Daha sonra da küçüklükten beri merak ettiğim yılan sevdam depreşti. Ben de uzun bir süre önce piton yılanı sahibi olmak için çeşitli araştırmalar yaptım. En sonunda internet aracılığıyla 15 Kasım 2010 günü piton yılanını satın aldım. Evimde piton yılanına özel bir kafes yaptım. Sahip olduğum piton yılanı daha 9 aylık ve bir metreye yakın boyu var. Ama çok araştırmama rağmen piton yılanın cinsiyetini öğrenemedim” şeklinde konuştu.

PİTON YILANININ ADI ŞAHMERAN

Kış aylarında piton yılanının 10-15 günde bir tavuk ciğeri ve göğsü yediğini belirten piton sevdalısı Baydoğan, şunları kaydetti: “Piton yılanını ailem de sevdi.

Adını ‘Şahmeran’ koyduk. Sadece evli olan kızım sevmiyor, o da haftada bir eve geldiği için fazla sorun olmuyor. Arada bir de piton yılanımı dışarı çıkarıp, gezdiriyorum. Gezdirirken piton yılanının saklanacağı yer olmamasına özen gösteriyorum. Çünkü bu yılanların saklanmayı çok sevdiğini biliyorum.”

SEVENİ KADAR SEVMEYENİ DE VAR

Piton yılanının kimseyi rahatsız etmediğini, seveni kadar sevmeyenin de olduğunu belirten Baydoğan, “Ben 60 yaşındayım. Bu tür yılanların 45 yıl falan yaşadıklarını biliyorum. Benim ömrüm yettikçe piton yılanına bakacağım. Bu yılanı aç bırakmayınca hiçbir zararı olmaz. Aç bırakırsan ise her şeyi yapabilir. Hayvanlar da aynı insanlar gibidir. Sevgiyi ve şefkati hissedebiliyorlar” dedi.

Haberin Devamı