Gündem Paşa paşa eve

Paşa paşa eve

Paylaş
Paşa paşa eve

Balyoz soruşturmasında gözaltına alınan İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Ergin Saygun'un İstanbul Emniyeti'ndeki 72 saatlik misafirliği sona erdi

KOMUTANLAR ADLİYEDE

Haberin Devamı

Balyoz adlı darbe planı iddiası sonrası başlatılan soruşturmada eski Hava Kuvvetleri komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun da gözaltına alınmıştı. Pazartesi günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen üç emekli komutan 72 saat sonra sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çıkarıldı.

Üç eski komutan, adliye içindeki adli tabip tarafından sağlık kontrolünden geçirildi. Yaklaşık 10 dakika süren kontrolün ardından eski komutanlar, ifadelerinin alınması için savcılık katına çıkarıldı. Ancak Ulusal Yargı Ağı Projesi’nde (UYAP) yaşanan bir sorun nedeniyle komutanların ifadesine saat 13.30’da başlanabildi. Eski komutanlar, bekleme sürecini İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın odasında birlikte oturarak geçirdi.

Haberin Devamı

4 SAATLİK İFADE

UYAP’ın düzelmesinin ardından Fırtına’nın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Ergin Saygun’un ifadesini Ali Haydar aldı. Fırtına ile Saygun’un savcılık sorguları saat 18.30 sıralarında tamamlandı. İki eski komutanın ifade verme işlemleri yaklaşık 4 saat sürdü. Fırtına ve Saygun’un ardından Özden Örnek’in sorgusuna başlandı. Örnek’in sorgusu, yaklaşık bir saat sürdü.

Örnek’in ifadesini de Savcı Mehmet Berk aldı. Fırtına ve Örnek’in ifade alma işlemleri sırasında Adalet Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da hazır bulundu.Üç eski komutanın ifadelerinin alınması tamamlandıktan sonra yaklaşık bir saat boyunca bir belirsizlik yaşandı. Ancak bu sırada aralarında Örnek’in Laguna marka makam aracının da bulunduğu bazı araçların adliyeye girmesi, tahliye kararı çıkacağı izlenimi yarattı.

‘KAÇMAZLAR’

Saat 20.15 sıralarında İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldıkları açıklandı. Fırtına ve Örnek’in ardından saat 21.00’de Ergin Saygun’un da serbest bırakıldığı bildirildi.

Başsavcıvekili Çolakkadı, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in serbest bırakılmasına ilişkin, “Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle tekrar kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık” dedi.

Haberin Devamı

Soruşturma kapsamında bugüne kadar ‘kor’, ‘tüm’ ve ‘tuğ’ seviyesinde olan 4’ü emekli, 3’ü muvazzaf, 7 general ve amiral tutuklanmıştı. Buna rağmen Balyoz soruşturmasında en üst seviyede üç emekli komutanın serbest kalması dikkat çekti.