Gündem Paşanın ayakkabısını askerler sildi

Paşanın ayakkabısını askerler sildi

Paylaş
Paşanın ayakkabısını askerler sildi

Balyoz Darbe Planı iddiasıyla açılan davada aralarında Tümgeneral Ahmet Yavuz, Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 40'a yakın sanık reddihâkim talebinde bulundu

“Balyoz Planı” iddialarına ilişkin, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 şüphelinin 15 ile 20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle yargılanmasına dün başlandı.

Ancak aralarında Tümgeneral Ahmet Yavuz, Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 40’a yakın sanık reddihâkim talebinde bulundu. Dava, bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin reddihakim talebini değerlendirmesi için 28 Aralık’a ertelendi.

190 SANIK HAZIR BULUNDU

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmaya Doğan, Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Sağdıç, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Süha Tanyeri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek, Ergenekon davalarında tutuklu olarak yargılanan Mehmet Fikri Karadağ ve Cengiz Köylü’nün de aralarında bulunduğu 190 sanık katıldı.

SAYGUN’DAN RAPOR

Rahatsızlığı nedeniyle hastanede bulunan ve mahkemeye sağlık raporu gönderen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ve Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlere ilişkin davadan tutuklu olan emekli Albay Cemal Temizöz’ün de aralarında bulunduğu 6 sanık duruşmaya gelmedi.

3 gün önce görevlendirilen Hâkim Ömer Diken’in başkanlık yaptığı mahkeme heyetinde, üye hâkimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak yer aldı.

Duruşmada iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil etti. Sanık avukatlarının yoklaması yapılırken, yazar Abdurrahman Dilipak’ın avukatı Salih Döğücü, müdahillik talebinde bulunacaklarını söyledi. Döğücü’nün, müvekkilinin şu anda duruşma salonunun izleyicilere ayrılan bölümünde olduğunu, müdahil bölümüne girip giremeyeceğini sorması üzerine Diken, Dilipak’a izin verdi.

DİLİPAK MÜDAHİL

Dilipak, salonda müdahillere ayrılan bölümde oturunce bazı sanık avukatları Dilipak’ın talebinin kabul edilmesinden sonra müdahallik bölümüne alınması gerektiğini bildirdi.

Başkan Diken ise talebi değerlendirildiğinde, Dilipak’ın kalıp kalmayacağının belli olacağını kaydetti. Duruşmada, ayrıca Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği’nin avukatı Necip Kibar, davaya müdahil olmak için talepte bulunacaklarını belirtti.

‘AYLIK GELİRİM DÜŞTÜ’

Avukatların yoklaması bitince sanıkların kimlik tespitlerine geçildi. İlk olarak emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kimlik tespiti yapıldı.

Evli ve 2 çocuğu bulunduğunu belirten Doğan, aylık gelirinin 4500 lira olduğunu, devlet lojmanında kaldığını ve sabıkasının olmadığını söyledi. Emekli Oramiral Özden Örnek de aylık gelirinin 7 bin lira olduğunu, 2 çocuğunun bulunduğunu, kendi evinde oturduğunu belirtti.

Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına da, 2 çocuğu olduğunu, 6-7 bin lira aylık geliri bulunduğunu ve kendi evinde oturduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ise kimlik tespiti sırasında muvazzaf asker olduğunu belirterek, “Aylık gelirim 4700 lira. Ancak dava nedeniyle açığa alındığım için 3200 lira alıyorum” dedi.

BU GÖRÜNTÜ TARTIŞMA YARATTI

‘Balyoz’ davasının 1 numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın Silivri’de yargılanacağı binaya girerken çamurolan ayakkabıları, iki asker koruması tarafından silindi. Doğan gazetecilere, “Belim ağrıdığı için eğilip silemedim” dedi.